24 Април 2024, 00:07 Днес (0) | Вчера (6)

АЧИ: България има нужда от знакови инвестиции

08 Септември 2003 Ireland Time по статията работи:
A+ A-

България има нужда от повече "знакови" инвестиции, които да покажат на по-широк инвеститорски кръг, че България е място, където чуждият капитал може да бъде развит. Това заяви Павел Езекиев, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ), пред Дарик радио.

Квалификацията на българските специалисти в много области и сравнително ниските цени за правене на бизнес у нас и за придобиване на дълготрайни материални активи са двете основни неща, които могат да привлекат чуждите инвеститори, каза още Езекиев.

Той смята също, че България като бъдещ член на Европейския съюз може да бъде платформа за тези чужди инвеститори, които не са от Европа.

Американските инвеститори имат интереси към проекти в енергетиката и във високите технологии, коментира Езекиев.

Той определи като "негативно" впечатлението от протакането на сделките за "БТК" и "Булгартабак". Според него те трябва да бъдат приключени в най-кратки срокове, за да даде България положителен сигнал на чужденците които да видят, че тук стават сделки.

Павел Езекиев заяви още, че не е окончателно уточнен списъкът с държавите, в които ще има представителства на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Това обаче ще бъдат държавите - най-големи партньори на България от Западна Европа.

"Няма да има дублиране между инвестиционни представители и търговските представители, тъй като инвестиционният представител има доста по-различни функции от търговският", заключи Павел Езекиев

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив