14 Май 2024, 05:43 Днес (0) | Вчера (12)

Бизнес климатът се подобрява с 3.2 пункта през юли

28 Юли 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Силно повишеният оптимизъм в сектора на услугите и положителните очаквания за развитието на промишлеността са основната причина за повишението на общия показател на бизнес климата с 3.2 пункта през юли спрямо юнското му равнище, показват резултатите от бизнес анкетите на Националния статистически институт.

Силно повишеният оптимизъм в сектора на услугите и положителните очаквания за развитието на промишлеността са основната причина за повишението на общия показател на бизнес климата с 3.2 пункта през юли спрямо юнското му равнище, показват резултатите от бизнес анкетите на Националния статистически институт. Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се покачва с 18.5 пункта през този месец главно заради по-добрите оценки на мениджърите в далекосъобщенията и транспорта за настоящата и очакваната бизнес ситуация. Търсенето на услуги, които предлагат предприятията от двата сектора, продължава да се повишава, очакванията за търсенето през следващите три месеца също са по-оптимистични. Бизнес анкетите регистрират очаквания за повишение на цените в сектора на услугите.

Показателят за бизнес климат в промишлеността се повишава с 1.2 пункта през юли спрямо предходния месец, като прогнозите за износ на продукция през следващите три месеца са оптимистични. През последните три месеца обаче осигуреността на производството с поръчки се е понижила, а излишъкът от мощности се увеличава. Очакванията за бизнес състоянието в строителните предприятия през следващите шест месеца са по-малко оптимистични в сравнение с миналия месец и това влияе отрицателно на съставния показател, които пада с два пункта.

Показателят за бизнес климат в търговията на дребно също се понижава с три пункта заради намаление на оптимизма по отношение на настоящото бизнес състояние на търговските предприятия на дребно, а също и за следващите шест месеца. Намалени са очакванията за бъдещи продажби, както и за поръчки към доставчици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив