04 Юли 2024, 12:02 Днес (0) | Вчера (4)

България навлиза в нов етап от подготвката си за членство в ЕС

01 Февруари 2005 10:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

С края на преговорите България навлиза в нов етап от подготовката си за членство в ЕС, като за кратък период ни предстои да свършим огромна работа – както от страна на администрацията, така и от браншовите структури, съобщи вчера министър Мехмед Дикме на работната среща с основни браншови организации от аграрния и преработвателен сектор

На срещата, инициирана от МЗГ, бяха представени резултатите от втория етап на информационната кампания за разясняване механизмите на Общата селскостопанска политика на ЕС и ангажиментите по глава “Земеделие”.
Близо 1,6 млрд. евро е финансовата рамка за първите три години, които трябва да стигнат до земеделските производители, припомни министър Дикме. Това е сериозен финансов ресурс и ако ние не сме подготвени, вероятността след 2007 г. да не можем да усвоим договорените средства е доста голяма, посочи земеделският министър. Затова добрата информираност, подготовката и постоянният диалог със земеделските стопани и браншовите структури е изключително важна и е сред приоритетите на министерството. 
Проблемите на ползването на земеделската земя, регистрацията на земеделските производители и финансовите схеми за подпомагане на стопаните са сред най-често задаваните въпроси по време на семинарите в страната, стана ясно на срещата. До седмица МЗГ започва национална кампания за регистриране на земеделските стопани. Около 65 000 са регистрираните до момента земеделски производители, а данните сочат, че броят на стопаните със земя над 5 дка е близо 400 000.
За активизиране на диалога и регулярни срещи с ръководния екип на МЗГ настояха браншовиците. Вчера бе договорено веднъж месечно техни представители на регионално ниво да участват в работните срещи на областните структури на земеделското министерство.
Разяснителната кампания на МЗГ за предоставяне на актуална информация за подготовката на стопанските субекти и браншовите организации в аграрния сектор продължава и през 2005 година. По общински центрове ще бъдат организирани срещи, семинари и практически форуми със земеделски производител и преработватели, с браншови организации и сдружения.
В срещата участваха представители на близо 20 организации от аграрния и преработвателен сектор.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8229
GBP 2.4796 2.4887 2.3076
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив