04 Юли 2024, 13:05 Днес (2) | Вчера (4)

България се интергрира все повече се в световната софтуерна индустрия

31 Януари 2005 14:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Завърши официалната визита на българската правителствена и бизнес делегация в Токио, Япония

В Токио зам.-министър Неделчо Неделчев участва във Инвестиционнен форум, посветен на ИТ сектора. Той представи състоянието на българския информационен и комуникационен бизнес и възможностите на нашите софтуерни компании да разработват бизнес приложения за японския пазар и за големи мултинационални компании. Неделчев подчерта, че България е страна със стабилна икономика, квалифицирани специалисти и все по-интегрираща се в световната икономика софтуерна индустрия.
Шест от водещите български софтуерни компании - Бианор, Интерконсулт, Мусала софт, Немечек, Рила Солюшънс и Смартком, представиха дейността си на японските специалисти. По време на срещите те споделиха с японските си колеги, че основна част от продукцията им е за международни партньори, а сред клиентите им има вече и японски фирми.
На форума присъстваха представители на повече от 50 водещи японски фирми, сред които гиганти като Тошиба, Епсон, Хитачи, Фуджицу, NEC, KDDI и др.
Инвестиционният форум, посветен на ИТ сектора, беше иницииран и организиран от Българската агенция за инвестиции, Агенцията "Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационните технологии" към МТС и асоциациите БАСКОМ и АСТЕЛ. От японска страна организацията беше поета от Организацията за международна търговия JETRO и подкрепена от японската агенция за промоция на ИТ (IPA), японската асоциация на информационно-технологичната индустрия (JISA) и японската асоциация за електроника и информационни технологии (JEITA).
От името на присъстващите представители на бизнеса беше изказана благодарност на японското посолство в София и на българското посолство в Токио за усилията им за провеждане на форума и за привличането за участие на толкова качествени компании и от двете страни.
Официалното посещение приключи с организиране на вечер на приятелите на България в българското посолство, където повече от 50 японски граждани демонстрираха български национални носии, както и умения в български народни песни и танци. Организирана беше и викторина за българската култура и бит, на която японците демонстрираха завидни познания за страната ни, което е несъмнен признак, че задълбочаването на икономическите връзки между двете страни има ясно и оптимистично бъдеще.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8229
GBP 2.4796 2.4887 2.3076
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив