22 Май 2024, 04:34 Днес (0) | Вчера (4)

България ще бъде готова за влизане в ЕС до януари на 2007 година

13 Юни 2005 17:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това е становището на Четвъртата мисия на ЕК, която оценява състоянието по преструктуриране на предприятията от преработвателния сектор и контрола за здравословното състояние на животните

България ще бъде готова за влизане в ЕС до януари на 2007 година, е становището на Четвъртата мисия на ЕК, която оценява състоянието по преструктуриране на предприятията от преработвателния сектор и контрола за здравословното състояние на животните. Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ д-р Жеко Байчев Той обобщи резултатите от приключилите три мисии - две на Европейската комисия /ЕК/ и мисията на Службата за инспекции и безопасност на храните на департамента по земеделие на САЩ. Вероятно ще има и някои пропуски, но те няма да бъдат съществени. Очакваме положителна оценка и от последната мисия на ЕК /Генерална дирекция САНКО/, която ще се състои през периода юни-септември месец 2006 г., изтъкна доц. Байчев.
Напълно са затворени 42 месопреработвателни предприятия, а 99 временно са преустановили работа, след извършените от НВМС проверки на всички предприятия за периода февруари - май 2005 г., съобщи доц. Байчев. В първа категория, в която влизат предприятията от месопреработвателния бранш, които се доближават към европейските изисквания, попадат 125. Очакванията са близо 80 % от фирмите от втората категория, в която попадат 686 кланици и предприятия за преработка на меса и млечни продукти, да покрият изискванията на ЕС и да бъдат одобрени. В четвърта категория влизат 63 предприятия от сектора, чието оцеляване все още е под въпрос, каза доц. Байчев. Той припомни, че третата категория отпадна при категоризацията, която се проведе през 2003 г.
Кампанията по проверка на идентификацията на животните ще приключи на 16 юни, което е една от основните отчетени слабости, изтъкна доц. Байчев. НВМС започва проверки за броя на маркираните животни. За изграждане на информационната система за броя на животните и маркировката им, която ще се обновява непрекъснато НВМС ще закупи нови сървъри, на стойност 150-160 хиляди лева. Така ще бъде усъвършенствана базата данни за маркираните животни от цялата страна. На ветеринарните лекари ще се предоставят планови компютри, на обща стойност от около 1.6 млн. лв., които ще се осигурят от преразпределението на бюджета. Сега 1130 лекари от цялата страна водят преписките на ръка и носят данните лично в службата, каза д-р Байчев.
Другият проблем, по който мисията е дала негативна оценка, е контролът по фуражите за животните. НВМС е предложила Изпълнителната агенция по зърното и фуражите да отнема лиценза на търговците на фуражи, които не представят в срок лабораторните си проби, допълни Байчев.
Да се изградят 8- те гранични инспекционни ветеринарни пункта, е друга задача на НВМС до края на 2006 година. В момента у нас действа само един такъв пункт - на Капитан Андреево. Три от пунктовете очакват в най-скоро време акредитация от делегацията на ЕК, каза доц. Байчев.
Доц. Байчев призова парламентът след изборите да постави за разглеждане на едно от първите места Закона за ветеринарномедицинската дейност. Преструктурирането на службата е особено важно, защото в противен случай тя няма да бъде приета като част от Европейската ветеринарномедицинска служба, изтъкна доц. Байчев.
Мисията на Службата за инспекции и безопасност на храните, към департамента по земеделие на САЩ, която се запозна с българската система за контрол в месопреработвателната промишленост, също е дала положителна оценка за състоянието в сектора, каза доц. Байчев. Изискванията на САЩ в общи линии съвпадат с тези на ветеринарната служба в България. В следващите няколко години ще продължи процедурата на оценяване на отрасъла от Мисията на САЩ, за да могат българските месопреработвателни предприятия да започнат да изнасят за САЩ, каза още доц. Байчев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив