30 Юни 2024, 13:09 Днес (0) | Вчера (0)

България ще получи 2.3 млрд. евро за социална интеграция

02 Февруари 2005 14:26 INSMARKET по статията работи: 5
A+ A-

За периода 2007-2009 г. България ще получи 2.3 млрд. евро за подкрепата и развитието на политиките по социална интеграция от Европейските структурни фондове и от Кохезионния фонд

Това каза днес министърът на труда и социалната политика Христина Христова на брифинг по повод предостоящото подписване на Съвместен меморандум по социално включване. Тя поясни, че за периода 2001 – 2004 г. страната ни е получила 78.8 млн. евро за социална интеграция на рисковите групи.
На 3 февруари 2005 г. министър Христина Христова ще подпише в Брюксел Съвместния меморандум по социално включване.
Меморандумът е изготвен от междуведомствена работна група към МТСП с подкрепата на експерти от главна дирекция “Заетост и социални въпроси” на Европейската комисия. Документът е изготвен в изпълнение на един от ангажиментите на страната ни по глава 13 “Социална политика и заетост”. Меморандумът беше приет от Министерския съвет през септември 2004 г.
Основната цел на меморандума е да се направи преглед на политиката за интеграция на рисковите групи от обществото в България. Затова документът се изготвя съвместно от страната кандидатка (в случая България) и от Европейската комисия и се подписва преди датата на присъединяване. Той дава ясна картина на ситуацията в страната в различни сфери на обществения живот – макроикономическа обстановка, жизнен стандарт, пазар на труда, демографска ситуация, бедност и разпределение на доходите, образование, социална защита, жилищни условия, здравеопазване, транспорт, регионални различия, уязвими групи по отношение на социалната изолация, етнически малцинства.
Меморандумът по социално включване очертава предизвикателствата за преодоляване на бедността и социалната изолация, представя резултатите и посочва основните насоки на политиката за социална интеграция на рисковите групи.
Меморандумът е начин всички заинтересовани страни – държавни институции, синдикати, работодатели, неправителствени организации, общини и други, да участват активно в борбата с бедността. Той е стъпка към прилагането на нов координиращ механизъм за подобряване на взаимодействието между отговорните институции.
Подписването на Меморандума по социално включване означава, че правителството поема конкретни ангажименти за изпълнението на приоритетите в социалната сфера преди присъединяването на страната ни към Европейския съюз, а след присъединяването – за подготовката и представянето пред Европейската комисия на Национален план за действие по социално включване.
Една от най-важните части от меморандума е заключителната част, в която се определят бъдещите политически ангажименти на правителството в борбата с бедността и социалната изолация. Като най-неотложни са изведени следните приоритети:
улесняване достъпа до заетост, увеличаване равнището на заетост и насърчаване на активните мерки на пазара на труда;
намаляване на образователните неравенства, насърчаване на ученето през целия живот и обвързване на образованието с нуждите на пазара на труда;
улесняване достъпа до социални услуги, до жилища и здравеопазване и намаляване на регионалните различия;
намаляване на бедността и социалната изолация сред уязвимите етнически малцинства и насърчаване на равноправната им интеграция в обществото.
Европейският съюз няма специфично законодателство по отношение на социалната интеграция на рисковите групи и поради тази причина страните членки съгласуват действията си и приемат общи цели за преодоляване на бедността и социалната изолация. Държавите членки имат свободата да избират средствата за постигането на тези цели.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ,ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ВЗЕМЕ ГЕНЕРАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА РОМИТЕ КОЙТО ,ЧАКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВНОПОСТАВЕНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ В ЖИВОТА ДАНО ДА ЕИСТИНА
#1 | от анонимен | преди
ОПАСЯВАМ СЕ ДА НЕ Е САМО ОБЕЩАНИЕ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ДА ПЕЧЕЛИМ ИМИДЖ КАТО ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА ВКОЯТО ДИСКРИМИНАЦИЯТА Е В ПРОЦЕС НА ИСКОРЕНЯВАНЕ
#2 | от анонимен | преди
РОМИТЕ СА ДОРИ ВЕСЕЛИ ИУМНИ НО КОЙ ИМ ДАВА ПРАВА ЦЯЛ ЖИВОТ ЧАКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ИНТЕЛИГЕНЦИЯ СЕ СТРАХУВАТ ДА КАЖАТ ,ЧЕ СА РОМИ ДИСКРИМИНАЦИЯТА ГИ ОЗЛОБЯВА
#3 | от анонимен | преди
ПРЕЗИДЕНТА ,ПЪРВАНОВ КОГАТО ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ ,КАЗА ЧЕ ЩЕ ПОМИСЛИ И ЗА РОМИТЕ НО КОКАЛА ЕГОЛЯМ ДОКАТО СЕОГЛОЗДИ МИНАВАТ 4-РИ ГОДИНИ. ПОНЕ ХОДИ ДОАНТРАКТИДА ТАМ Е ИСТИНАТА.
#4 | от анонимен | преди
ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ ГИ ИЗБИРАТ С КОНКУРС ПО ЛЪЖА КРАЖБА И ПРОСТОТИЯ ДОКАТО ИЗБИРАМЕ ТАКИВА Б-Я НЯМА ДА БЪДЕ УВАЖАВАНА ОТ СВЕТА ЖАЛКО ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ,РИБАТА МИРИШЕ ОТ КЪМ ГЛАВАТА
#5 | от анонимен | преди
Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив