21 Май 2024, 17:43 Днес (4) | Вчера (11)

Българският ИКТ клъстер ще подпомага габровския високотехнологичен бизнес инкубатор

03 Август 2005 13:22 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

За прием във високотехнологичния бизнес инкубатор в Габрово могат да кандидатстват фирми, разработващи продукти или предлагащи услуги в областта на информационните и телекомуникационни технологии, както и работещи за създаване на иновативни продукти и услуги

Българският ИКТ клъстер ще подпомага с експертни консултации развитието на втория високотехнологичен инкубатор в България, който бе открит официално в Габрово днес. Като основа на бъдещото си партньорство по време на церемонията двете страни подписаха меморандум за сътрудничество. Подписите си под него сложиха Калин Илиев, Председател на Управителния съвет на инкубатора в Габрово, Таня Попова, Изпълнителен директор на Българския ИКТ Клъстер и Петър Статев, член на Управителния съвет на Българския ИКТ Клъстер.
“Партньорството ни с Българския ИКТ клъстер е от голямо значение за развитието на габровския инкубатор, тъй като ще можем да разчитаме на международния опит и подход в методологичното и институционално развитие на проекта", заяви Калин Илиев, Председател на Управителния съвет на Високотехнологичния бизнес инкубатор (ВТБИ) в  Габрово.
ВТБИ Габрово ще се помещава в сградата на бившия Битов комбинат в града, която бе предоставена за целта от общината. Със средства на държавата е извършен цялостен ремонт, така че първите 20 фирми имат всички необходими условия да започнат дейността си.
От началото на месец юни е отворена процедурата за прием на фирми в инкубатора, документи за която са достъпни на web site на сдружението www.hitech-incubator.com . Първите одобрени се очаква да влязат в сградата на инкубатора през есента.
За прием във високотехнологичния бизнес инкубатор в Габрово могат да кандидатстват фирми, разработващи продукти или предлагащи услуги в областта на информационните и телекомуникационни технологии, както и такива работещи за създаване на иновативни продукти и услуги. Организациите ще бъдат приемани на конкурсен принцип. Като част от конкурсната процедура фирмите трябва да изготвят кратък бизнес план.Предложенията им ще бъдат оценявани от специална комисия, съставена от висококвалифицирани мениджъри, учени и експерти.
Предприятията могат да получат информационно-ресурсна помощ, комуникационни услуги, високоскоростен интернет,техническа помощ, печатни и копирни услуги, подходящи телефонни линии, консултации за високотехнологични производства, включително и доставка на услуги. Предвиждат се и юридически консултации,финансово-счетоводни услуги, маркетинг консултации, бизнес-партньорство.
Усилията на екипа на ВТБИ и Българския ИКТ Клъстер ще бъдат фокусирани върху превръщането на габровския инкубатор в модерен високотехнологичен център, който не само подпомага стартиращи компании, но и съдейства за разработката на иновационни продукти. Специално внимание ще бъде отделено на допълнителното обучение и търсенето на възможности за професионалното развитие на младите ИТ специалисти в региона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив