19 Април 2024, 22:29 Днес (10) | Вчера (11)

Вашингтон увеличава броя на въздушните шерифи

04 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

САЩ увеличават броя на федералните въздушни шерифи, които ще пътуват на борда на самолетите на американските авиокомпании, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира изявление на министъра на националната сигурност Том Ридж, направено във вторник пред Американския предприемачески институт. Тогава Ридж обяви, че още 5000 души ще се грижат за сигурността на полетите.

Министърът представи програма за реорганизация, която предвижда създаване на единна служба от въздушни полицаи, митнически агенти и имигрантски служители. Досегашната въздушна полиция и звеното за обезвреждане на експлозиви се прехвърлят към изпълнителната агенция за имиграцията и митниците, посочва прессъобщението на министерството на националната сигурност.

Реорганизацията ще позволи митнически и имигрантски служители да бъдат обучени и за полицаи за самолетите, така че в кризисни случаи да бъдат мобилизирани допълнителни ресурси за охрана на американските самолети. След атентатите от 11 септември авиокомпаниите в САЩ назначиха хиляди полицаи, които са упълномощени да използват оръжие в случай на риск, припомня Ройтерс.

Увеличаването с 5000 на броя на въздушните шерифи последва появилите се информации, че министерството на сигурността смята да съкрати тези служители, за да спести пари, писа британският в. "Гардиън". Ридж отрече твърденията за подготвяни съкращения, като изтъкна, че програмата за преустройство ще осигури по-добра координация между службите, отговарящи за сигурността. Същевременно министърът посочи, че нарастващите нужди на борбата с тероризма изискват не само повече въздушни полицаи, но и възможност в кризисни случаи в охраняването на полетите да бъдат включени и други служители.

Напоследък в медиите се появиха съобщения, че разузнавателните централи са предупредили американските авиопревозвачи за възможността терористични организации като "Ал Каида" да подготвят нови атаки, съобщава още Ройтерс. Това породи остра реакция във Вашингтон най-вече сред демократите, които обвиниха републиканската администрация, че националната сигурност е подценена. В речта, произнесена близо седмица преди годишнината от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември, Ридж заяви, че САЩ са много по-сигурна държава, отколкото през 2001 г.

Междувременно висши служители на ЕС предупредиха, че е възможна нова остра конфронтация между Брюксел и Вашингтон, съобщи "ЕУ Обзървър". Според сайта това би се случило, ако САЩ не приемат европейските стандарти за боравене с чувствителна информация за авиопасажерите. След 11 септември американските летищни власти поискаха достъп до централизираната резервационна база данни Passenger Name Record (PNR), в която има и информация, засягаща свободата на личността. В писмо до Ридж еврокомисарят за вътрешния пазар Фриц Болкенстейн заявил, че спешно трябва да се намери нов механизъм за обмяна на данните, която е в хармония в правилата и разпоредбите в ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив