22 Май 2024, 02:49 Днес (0) | Вчера (4)

Влак спря принудително заради нередовни пътници от ромски произход

03 Август 2005 11:46 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Над 100 цигани се качили без билети в пътническия влак от София за Пловдив

Пътнически влак № 10 115, движещ се по маршрут София – Пловдив ( тръгващ в 16:55 ч.) спря принудително вчера заради голяма група пътници от ромски произход, които отказаха да закупят билети за пътуването си. Това съобщиха от БДЖ ЕАД. Служители на компанията са извършили поредната блокадна проверка на този влак (проверител на всяка врата), което е отклонило нередовните пътници на Централна гара – София. Независимо от засилените мерки в посока ограничаване на безбилетните пътувания, група роми от около 20-30 човека прави опит да се качи на влака на гара Подуяне без закупени билети. При вида на блокадната проверка някои от тях се връщат на билетните каси и закупуват билети от Подуяне до Вакарел. Това е забавило влака с 16 минути. По информация на служители на БДЖ ЕАД ромите редовно пътуват до Ихтиман и закупените билети до най-близката гара имат за цел да им осигурят преминаване само през блокадната проверка.
Голяма група от около 100 роми се опитва да се качи на гара Искър отново без редовни превозни документи. Някои от тях грубо избутали проверителите от вратите, а други през това време закупили билети от гара Искър до гара Вакарел. Крайната мярка, която служителите на БДЖ ЕАД се принуждават да предприемат е да сигнализират органите на реда за безредиците. При пристигането им на мястото ромите вече се били качили във влака. Полицията е предупредила колегите си във Вакарел да очакват в готовност проблемния влак. Поради принудителното спиране на гара Искър влакът се е забавил с 15 минути от редовния си график на движение.
На гара Вакарел ромите със закупен билет до Вакарел отказват да напуснат влака и това предизвиква реакцията на представителите на полицията, които очаквали пристигането на композицията. Въпреки полицейската намеса само част от нарушителите са свалени от влака, останалите са продължили пътуването си без билети.
По време на пътуването служителите на БДЖ ЕАД многократно се били заплашвани от ромите.
В крайна сметка влакът е пристигнал на крайната си гара Пловдив с около един час закъснение. Затова БДЖ ЕАД се извинява на редовните си пътниците за причиненото неудобство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив