09 Юли 2024, 00:20 Днес (0) | Вчера (2)

Доктори изнудват летовници по морето

28 Юли 2005 08:57 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Лични лекари искат между 10 и 30 лв. за иначе безплатен преглед

Лични лекари в черономорските курорти взимат пари от летовници за преглед, въпреки че това им се полага безплатно. Сумите варират  между 10 и 30 лева, алармираха пред "Монитор" потърпевши. Голяма част от хората си плащат, защото или не знаят правата си, или нямат друг избор.
Прегледът е безплатен за здравноосигурените, дори и в случай, че те не са в пациентската листа на личния лекар, който са посетили, потвърдиха пред вестника от здравната каса. Джипитата искат пари незаконно, тъй като този преглед минава в графа "инцидентни". За целта туристите трябва да си носят здравната книжка. Лекарят записва данните му  и след като отчете  прегледа пред НЗОК,  получава пари за извършената дейност. това право беше дадено, за да могат осигурените да се възползват от безплатния доктор и по време на почивката си на море, припомниха от касата. Оттам допълниха, че все още обобщават данните за броя на "летните" нарушения. На горещата телефонна линия  на НЗОК ежедневно постъпват подобни оплаквания от пациенти.
Щом има такива нарушения, хората да действат по стандартния ред и да подадат жалба в здравната каса, посъветва и председателят на Сдружението на общопрактикуващие лекари д-р Любомир Киров.
Най-често туристите по морето търсят лекар заради слънчеви изгаряния, обриви, ухапвания от насекоми, алергии и чревни болести.
От здравната каса припомниха още, че хората, които прекарват целия сезон на морето биха могли да сменят временно своя личен лекар, за да избегнат подобни изживявания. Това става с формуляр, в който се попълва периодът, за който става смяната и името на избрания временен лекар.
Хората, които прекарват целия сезон на морето, биха могли да сменят временно своя личен лекар, за да избегнат подобни изживявания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8069
GBP 2.4796 2.4887 2.3115
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив