25 Април 2024, 14:15 Днес (9) | Вчера (12)

Евродирективата за застрахователно посредничество затяга правилата в сектора

20 Юни 2017 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 20 юни 2017, 17:12

Има вероятност компаниите, които в момента работят на нашия пазар, да започнат да се преструктурират

Новата европейска директива за застрахователното посредничество, която трябва да влезе в сила от февруари 2018 година, ще затегне контрола в сектора и ще уличи в нарушение посредниците, предлагащи некачествени или незаконни услуги. "Така  те ще имат два избора – или да преустановят дейност, или да адаптират дейността си към законодателството и да преминат на другото ниво." Това обяви в интервю за ИНСМАРКЕТ Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

"С въвеждането на новите условия някои от брокерите трудно ще издържат на новите правила поради две причини. От една страна, брокери ще увеличат административните си разходи за разпространение на продукти и обучение на персонал, от друга страна нивото на контрол ще се увеличи", посочи Кунова. Специално място е отделено на квалификацията на персонала, зает в продажбите. "Досега изискванията за квалификация и ценз засягаха само управителите на брокерите. С новата директива ще се въведе изискване и за квалификация на всички служители заети с продажби. Това ще изисква създаване на административен капацитет от страна на всички участници в продажбите с цел провеждане на сериозни обучения на персонала. Ще бъде въведена и система за оценка на знанията, което значи явяване на изпити и сертифициране от страна на всеки служител зает с продажби на краен клиент", подчерта още Кунова.  Според нея има вероятност компаниите, които в момента работят на нашия пазар, да започнат да се преструктурират. Консолидацията в бизнеса е тенденция на световно ниво и е естествено подобни процеси да се появят и в България.

Кои са основните проблеми, пред които е изправен брокерският бизнес у нас, може да прочетете в интервюто с Ивета Кунова, което се намира  в раздел "Интервюта" в сайта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив