05 Май 2024, 23:49 Днес (1) | Вчера (0)

Експерт: Застрахователен пул е най-доброто финансово решение срещу COVID-19

16 Април 2020 18:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2020, 18:27

Подходящо е да се мисли и за регионален пул на Балканите

Създаването на застрахователен пул срещу коронавирусната епидемия ще промени коренно ситуацията на застрахователния пазар. Хората ще имат сигурност, че дори и в условията епидемична криза изход може да има. Това е най-доброто управленско решение за справяне с разходите по лечение и възстановяване на заболелите от коронавирус. Такова мнение изрази в интервю за ИНСМАРКЕТ утвърденият академичен преподавател по Управление на риска и по Здравно осигуряване и застраховане в УНСС и ВУЗФ - доц.-р Ирена Маркова. Според нея застрахователният пул е особено подходящо решение при епидемични кризи, където границите между съседни държави не могат да спрат заразата. Подходящо е да се мисли и за регионален пул на Балканите, където принципът на взаимопомощ  между страните трябва да намери отражение в осъществяването на тази идея, счита доц. Маркова.
По отношение на COVID-19 като застрахователен риск, доц. Маркова посочи, че у нас застрахователите вече включват този риск в застрахователната отговорност, въпреки че той все още не е достатъчно изучен и има катастрофичен характер. На практика няма причина разходите за стационарно лечение при заболяване от коронавируса да не се покриват от здравно-застрахователните дружества на българския застрахователен пазар. По отношение на рисковото застраховане рискът "смърт” се покрива в повечето случаи независимо от причината за настъпване на смъртта. Така че е редно животозастрахователните дружества да изплащат застрахователни суми на наследниците на  застрахования и при "смърт от коронавирус”, коментира още доц. Маркова. По отношение на смесеното животозастраховане тя добави, че застрахователите могат да бъдат иновативни чрез разширяване на рисковото покритие и ако досега не се застраховали риска "смърт от коронавирус”, биха могли да го включат в застрахователната отговорност.
"Що се отнася до риска "прекъсване на производството”, "прекратяване на бизнес” или "безработица” въпросът стои по друг начин. Тук се наблюдава масово отказ на застрахователите от изплащане на искове, както на националния, така и на чуждите застрахователни пазари поради факта, че инфекциозните заболявания са изключени като риск от застрахователната отговорност. У нас вече се наблюдава отказ на застрахователи от подновяване на договори с туроператори. По този начин, застрахователните дружества биха могли да се изправят пред сериозен риск, свързан с техния имидж. – е мнението на доц. Маркова. - От друга гледна точка обаче, застрахователите също са подложени на стрес. Принудителните рестриктивни промени биха застрашили сигурността на договорите и не биха помогнали за изграждането на устойчиви и надеждни отношения с потребителите. А покритията на претенции, които не са предвидени в договорите може да създадат съществен риск, свързан с платежоспособността за застрахователите."
 
Цялото интервю с доц. д-р Ирена Маркова, може да прочетете на сайта Инсмаркет, в раздел "Интервюта".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив