22 Май 2024, 04:51 Днес (0) | Вчера (4)

Емел Етем:България не е подготвена да реагира адекватно при големи бедствия

14 Септември 2005 17:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Страната ни няма достатъчно нормативни документи, регламентиращи борбата с природните бедствия и аварии

България не е подготвена да реагира адекватно при големи бедствия, предаде econ.bg, като цитира вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.
Създаването на единна структура, която да обедини специализираните формирования за действие при бедствия, е първостепенна задача на новото министерство, посочи Етем в изказването си пред международната научна конференция "Структури за сигурност на Балканите. Управление при кризи.", която се провежда в столицата.
Етем посочи, че в страните от ЕС тези специализирани сили са обединени в единни структури. Специализираните формирования за действие при бедствия у нас имат немалък потенциал, но той е подчинен на различни ведомства и това е една от причините за недостатъчната координация, коментира тя. 
Вицепремиерът добави, че в страната ни няма достатъчно нормативни документи, регламентиращи борбата с природните бедствия и аварии. Тя изтъкна необходимостта от съвременна нормативна база в тази посока. Етем отбеляза, че до март 2005 г. страната не разполагаше със закон за защита на населението при бедствия и аварии.
Законът за управление на кризи, приет в началото на годината, не беше задействан при наводненията през това лято, защото не беше приет правилник за неговото приложение и липсваше предварително изяснена концепция. Не бе изяснено кой ръководи и координира дейността по нивата в управлението, каза Етем.
Според вицепремиера е необходимо законът да бъде реализиран, като бъде поставен акцент в решаването на въпросите на координацията при възникване на извънредни ситуации от голям мащаб. За ежедневната дейност по защитата на населението трябва да бъде приет отделен закон, посочи тя.
Емел Етем изтъкна, че цялата организация, планиране и подготовка на сили и средства, както и финансирането, са насочени главно за ликвидиране на последствията при възникване на форсмажорни обстоятелства, а превантивната дейност е застъпена в отделни ограничени програми.
Етем постави и въпроса за обучение на населението за защита и взаимопомощ. Според нея обучението в училище е недостатъчно и това налага подготовката на квалифицирани преподаватели. Вицепремиерът препоръча създаването на специализирани рубрики за обучение на населението от страна на националните медии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив