29 Март 2024, 13:54 Днес (7) | Вчера (11)

Заетостта на самолетните места се увеличава

03 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Заетостта на самолетните места на големите компании е регистрирала увеличение през второто тримесечие на годината, се казва в анализ на "Дау Джоунс".

Според експертите това се дължи на традиционното увеличение на търсенето през летния сезон, комбинирано с по-ниското предлагане от страна на авиопревозвачите. Другата основна тенденция е резкият скок на заетостта при т.нар. евтини авиокомпании за сметка на по-бавния ръст на традиционните сили в бранша.

Специалистите, интервюирани от "Дау Джоунс", смятат, че това все още не означава, че авиокомпаниите се измъкват от кризата от последните две години. Наистина ще има повишение на оборота им, но все още не е ясно доколко това ще доведе до ръст и на печалбата на компаниите от бранша.

Анализаторът от консултантската група "Бейлок енд партнърс" Рей Нийдсъл заяви, че настроението на инвеститорите изглежда повишено, но предстои есенният спад.

Основният въпрос е докъде ще продължи цикличното намаление на заетостта на самолетните места и дали няма да се повтори кризата покрай войната в Ирак и епидемията от САРС.

Експертите са единодушни, че повечето компании няма да успеят да оцелеят финансово, ако се повтори такъв срив в оборота им.

Специалисти твърдят, че начинът за справяне с този проблем в в агресивна рекламна и промоционална политика.

Много компании вече обявиха намерението си за такива стратегии. Редица анализатори обаче са скептични, тъй като смятат, че финансовият ресурс, с който компаниите разполагат, няма да им позволи да свалят цените твърде много, за да могат да създадат реална конкуренция на евтините авиолинии като "Ийзиджет" и "Райънеър".

Естествено съществуват и противоположни мнения. Анализатори от инвестиционната банка "Беар Стърнс" заявиха, че ръстът на заетостта през летния сезон не е бил само сезонен, което ги кара да смятат, че продължаването на сектора ще продължи в дългосрочен план. Увеличаването на заетостта ще доведе до възвръщането на изгубените позиции от страна на компаниите, тъй като ще им позволи да инвестират отново в по-големи самолети и нови дестинации.

-------------------------------

Анализатори отчитат и факта, че повечето компании търсят нови начини за увеличаване на пътникопотока си, намаляване на разходите и навлизане на нови пазари. Последният пример е създаването на поредния пазарен алианс, този път между американската "Юнайтед еърлайнс" и китайската "Еър Чайна". Това ще доведе до увеличаване на пазарното присъствие на двете компании на домашните им пазари, намаляване на цените на услугите и е показателно за доброто бъдеще, което се прогнозира на азиатския пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив