09 Май 2024, 01:09 Днес (0) | Вчера (10)

Започна официалната визита на българска правителствена и бизнес делегация в Токио

27 Януари 2005 16:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Българската делегация се ръководи от Неделчо Неделчев, заместник-министър на транспорта и съобщенията. В нея участват още Димитър Костадинов, съветник на вицепремиера Николай Василев, Александър Огнянов, Директор "Информационно общество и информационни технологии" към МТС, Орлин Кузов, Директор на Агенция "Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационните технологии", представители на Българската агенция за инвестиции, както и представители на ИТ асоциации и софтуерни компании

Посещението цели набелязване на конкретните мерки за разширяване на българо-японското сътрудничество в сферата на високите технологии и информационното общество.
Днес се проведе среща с японския телекомуникационен оператор KDDI, на която бяха разисквани възможностите за сътрудничество между двете страни в сферата на разработка на софтуер и приложенията за мобилни телефони от български софтуерни компании.
Заместник-министър Неделчев разговаря с представители на най-големия японски телеком NTT DoCoMo. По време на срещата бяха обсъдени перспективите за сътрудничество в сферата на 3G комуникациите и за внедряването на водещи платформи и услуги като "i-mode" в България.
На срещата на зам.-министър Неделчев с представителите на Министерството на административното ръководство, вътрешните работи, пощите и телекомуникациите беше представена стратегията на Япония за използване на информационните и комуникационните технологии. Представени бяха основните области, в които японското правителство е решило да развива услуги, чрез които да демонстрират на обществото ползата от навлизане на информационните технологии.
От името на японското правителство заместник-министър Такахара изрази интерес от евентуално посещение в България за сътрудничество и помощ в областта на преодоляване на цифровото разделение. Японската страна иска да подкрепи и организирането на съвместен българо-японски форум в София за търсене на партньорство между български и японски фирми. На проведените срещи бяха отбелязани традиционните добри връзки между двете страни и общото желание те да се претворят в конкретни инициативи в ИТ сектора.
През втория ден от официалното посещение, 28 януари, зам.-министър Неделчев ще участва във Инвестиционнен форум, посветен на ИТ сектора. Той е организиран от Българската агенция за инвестиции и японската организация за международна търговия JETRO. По време на Форума ще бъдат организирани срещи между българските фирми и над 70 представители на повече от 50 водещи японски компании като Hitachi, NEC, KDDI и др.,  като очакванията и от двете страни са за реализация на съвместни проекти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив