06 Май 2024, 15:08 Днес (0) | Вчера (1)

Застрахователите подновиха полицата на АЕЦ Козлодуй

25 Юли 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

12-те застрахователни компании, участници в ядрения пул, подновиха срока на полицата по застраховката Гражданска отговорност за ядрена вреда на АЕЦ Козлодуй.

12-те застрахователни компании, участници в ядрения пул, подновиха срока на полицата по застраховката Гражданска отговорност за ядрена вреда на АЕЦ Козлодуй. С нея бе застрахована отговорността на атомната електроцентрала за ядрена вреда към трети лица. Това стана, след като правителството одобри вчера договорът с дружествата от Българския национален застрахователен ядрен пул. В него освен ЗК Български имоти, ЗАД Енергия, ЗПАД Алианц България, ЗК Орел, ДЗИ - Общо застраховане, ЗД Бул инс, ЗД Армеец, Общинска застрахователна компания, ЗК Юпитер, ЗК Левски-Спартак и ЗД Евро Инс, се включи и ЗАД Виктория. Така с влизането на новия участник се намали и частта на покрития риск от всеки един от застрахователите.
Договорът за застраховката бе сключен на 25 юли 2002 г. от 11-те съдружника в специално създаденото за целта на 14 юни 2001 г. гражданско дружество Български национален застрахователен ядрен пул, чийто управляващ съдружник е ЗАД Енергия.
Отговорността на застрахователите за всички искове, основаващи се на ядрени вреди от ядрени аварии, настъпили през периода на действие на застраховката, е ограничена общо до левовата равностойност на 15 млн. специални права на тираж, които ще бъдат отпуснати от МВФ, или 192 млн. лв. Отговорността на застрахователите пък по всички искове, основаващи се на ядрени вреди от всяка една ядрена авария, настъпила за срока на договора, е ограничена общо до 96 млн. лева.
Нашите застрахователи поемат 20% от риска, а останалите 80% се покриват от европейските презастрахователи - British nuclear insurers, Schweizer pool fur die versicherung von nuklearrisiken, Deutsche kernreaktor - versicherungsgemeinschaft.
На 20 юни тази година на проведеното общо събрание на съдружниците на гражданско сдружение Български национален ядрен пул бе взето решение за сключване и на застраховката Правни /съдебни/ разноски. Тогава съдружниците се споразумяха всеки един от тях да поеме част от покрития риск, съответстващ на квотата му в ядрения пул. В случай че някой от тях откаже участие в застраховката Правни разноски, се предвиждаше той да загуби правото си на участие в застраховката Обща гражданска отговорност. Тъй като се оказа обаче, че по-голямата част от застрахователите нямат лицензиран този вид застраховка, бе взето решение тя да бъде сключена на по-късен етап.
ЖИВОТ - сметка на бъдещето е застраховката, за която ЖЗК Български имоти е подала документи за лиценз в управление Застрахователен надзор към КФН. Това съобщи за в. ПАРИ Ивайло Къдрев, изпълнителен директор и член на УС. Продуктът ще се продава единствено чрез получилия наскоро лиценз за осъществяване на брокерска дейност на българския пазар австрийски брокер MBI /Marketingberatung International/. Застраховката ще бъде със срок 18 или 24 години и е изключително и само със спестовен характер. Клиентът сам може да избере каква сума да заплаща на година - 300 EUR, 500 EUR или 1000 EUR. Сумата ще се плаща неведнъж. Застрахователната сума е с годишно нарастване от 5% за всяка година от срока на застраховката. По избор на застрахования парите може да бъдат със или без междинно изплащане през 6 години. При срок на застраховката 18 години - съответно на 6-ата и 12-ата година. При срок на застраховката 24 години - на 6-ата, 12-ата и 18-ата година. При падежа на застраховката сумата може да бъде изплатена еднократно или да се плаща под формата на пенсия

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив