06 Октомври 2024, 23:32 Днес (0) | Вчера (0)

Застраховките на “Макдоналдс”, KFC и “Пица Хът” са рискови

05 Септември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Кръчмите, предлагащи храна, ще трябва да плащат много по-високи премии заради възможността клиентите с наднормено тегло да ги съдят.

Застрахователните компании се опасяват, че затлъстелите хора ще обвинят кръчмите, баровете и ресторантите за бързо хранене за тяхното състояние и ще поискат големи суми за компенсация. Това е твърде вероятно, след като американски учени установиха, че хората се пристрастяват към сладките и към мазните храни, както към никотина, кокаина или хероина.
Застрахователите предупреждават, че кръчмите може да платят новата мания на закръглените клиенти да обвиняват заведенията за пристрастеността си към нездравословните храни. Известният американски адвокат Джон Банжаф, който подаде сходни искове към тютюневите компании, предупреди компании като "Пица Хът", KFC и "Макдоналдс", че може да им се потърси отговорност.
В настоящия момент британските кръчми и заведения също могат да излязат на мушката. Цената на застраховката "Гражданска отговорност", която покрива разходите на компаниите по искове от клиенти, вече се е увеличила с близо една трета за тази година. Кръчмите бяха считани за нискорискови, защото исковете срещу тях бяха редки и обикновено свързани с хранителни отравяния, но сега застрахователите ги предупреждават да се пазят от искове от клиенти с наднормено тегло.
Застрахователната групировка Zurich London, която продава застраховки на кръчми и ресторанти, счита, че ако застрахователите останат с впечатлението, че предстоят повече искове, те ще увеличат цената на премиите. Zurich твърди, че се засилва тенденцията да се обвиняват другите и да се искат компенсации. Според нея хората са все по-малко склонни да смятат, че надебеляването вследствие на приемането на повече храна е техен избор и отговорност, и кръчмите следва да са готови да понесат последствията.
Освен това кръчмите може да си изпатят не само заради храната, която предлагат. Zurich се опасява, че искове срещу заведенията може да има и от страна на клиенти, страдащи от болести, причинени от консумацията на алкохол и на цигари. Голяма е вероятността Великобритания да последва примера на САЩ и да постави надпис за опасностите от пиенето върху бутилките с алкохол.
Много американски компании вече предприеха мерки срещу евентуални искове ­ миналия месец "Пица Хът" забрани пушенето във всичките си ресторанти и много вериги за бързо хранене, сред които "Макдоналдс" и KFC, започнаха да предлагат плодове и салати.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив