09 Юли 2024, 00:13 Днес (0) | Вчера (2)

КЗК забрани предоставяне на държавна помощ за «Верила»

28 Юли 2005 12:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Експертите на комисията установили, че размерът на държавната помощ надвишава многократно нуждата от средства на предприятието

КЗК взе решение, с което не разреши на предприятието “Верила”АД да бъде предоставена държавна помощ за неговото преструктуриране под формата на разсрочване на задължения, възникнали по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити ( ЗУНК). Това съобщиха от антитръстовата комисия.
КЗК постанови, че предоставянето на тази помощ за преструктуриране би било незаконосъобразно, тъй като “Верила”АД е изработила план за преструктуриране със заложени в него мерки, за които се изисква финансиране, на обща стойност - многократно по-ниска от размера на исканата държавна помощ. Т.е. експертите на комисията са установили, че размерът на държавната помощ надвишава многократно нуждата от средства на предприятието, което е недопустимо.
Нещо повече, КЗК е установила не само, че размерът на държавното участие надвишава необходимостта от финансиране по плана, но и че изобщо няма нужда от такава държавна помощ. Предприятието посочва, че само ще обезпечи чрез продажба на свои активи изпълнението на заложените в плана мерки, като размерът на предвидените за продажба активи също надвишава многократно размера на средствата, нужни за изпълнението на дейностите по преструктуриране, уточниха от КЗК.
Следователно, тъй като предприятието ще осигури обезпечаване на мерките по плана, получената държавна помощ няма да бъде използвана за разрешената от закона нужда от преструктуриране, а за оперативни разходи, което е недопустимо съгласно правилата за държавни помощи, е становището на КЗК.
Комисията е стигнала до извода, че предвидените мерки за преструктуриране не само, че могат да бъдат изпълнени без държавно участие, което принципно препятства разрешаването на държавната помощ, но дори и да бъдат реализирани, те няма да доведат до постигане на жизнеспособност до приключване на срока на разсрочване на задължението. Според експертите на КЗК дружеството ще реализира печалба едва няколко месеца след изплащане на последната си вноска по обслужване на задължението му. Освен това специалистите на комисията смятат, че в прогнозните данни са заложени привлечени средства в нереално висок размер и с недоказан конкретен източник на финансиране. А без обезпечаването на тези средства, осъществяването на прогнозните финансови разчети е невъзможно.
Всички тези нарушения на реда за предоставяне на държавна помощ за преструктуриране, бяха причината, КЗК да забрани разсрочването на задължението по ЗУНК на “Верила”АД, подчертаха от комисията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8069
GBP 2.4796 2.4887 2.3115
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив