07 Юли 2024, 04:11 Днес (0) | Вчера (0)

КНСБ иска от премиера съдействие за разрешаване на социалния проблем в “Терем-Хан Крум” ЕООД

28 Януари 2005 16:07 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Общо на персонала се дължат над 2,5 млн. лв. заплати и осигуровки

 В отворено писмо председателят на КНСБ д-р Желязко Христов поиска съдействие от премиера за разрешаване на социалния проблем в "Терем". В писмото се казва: " Обръщам се към Вас по повод ескалиращото социално напрежение в над 650-членния колектив на “Терем-Хан Крум” ЕООД гр. Търговище. От месец май 2004 г. работниците, специалистите и служителите в дружеството не са получавали работните си заплати, а от 7 декември 2004 г. до настоящия момент те са в ефективни стачни действия съгласно законите на страната.
Общо на персонала се дължат над 2,5 млн. лв. заплати и осигуровки. Невнесените за 9 месеца осигурителни вноски практически лишават хората от възможността да се регистрират в бюрото по труда и да получават обезщетения за безработица.
 Преди десет месеца при почти идентична ситуация бе намерено етапно решение на проблема с неизплатените заплати във всички дружества на “Терем”, включително и на това в Търговище.  Тогава бяха намерени над 8 млн. лв. за изплащане на дължимите заплати и осигуровки на осемте дружества от “Терем” ЕООД. Още тогава предупредих за опасността от последващо социално напрежение, породено от неефективната работа на дружествата, престоите, неясната бъдеща приватизация – предпоставки, водещи до още по-голямо дъно военно-ремонтните заводи на България!
За съжаление, за пореден път се оказах прав..., но драмата на хората си остава и се задълбочава.
Уважаеми г-н министър-председател, от началото на януари 2005 г. ръководствата на браншовите структури на КНСБ и КТ “Подкрепа” и лично аз с нарочна кореспонденция настояваме за провеждането на спешна среща по проблема “Терем” с министъра на отбраната Николай Свинаров. До този момент такава не се е осъществила. Искам да Ви информирам, че това е прецедент, който не се е случвал с нито един министър в продължение на два парламентарни мандата. Настоявам за Вашата лична намеса за разрешаване на острия социален конфликт в “Терем-Хан Крум”-Търговище, защото в дружеството грубо се погазват човешките, трудовите и синдикалните права на български граждани".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив