07 Юли 2024, 04:06 Днес (0) | Вчера (0)

КНСБ обяви позицията си по приватизация на предприятия от системата на “Булгартабак Холдинг” АД

28 Януари 2005 11:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Синдикалистите за пореден път изразяват категоричното си несъгласие с начина, по който се извършва преструктурирането и раздържавяването на дружествата от холдинга

Ръководствата на КНСБ  и на Независимия синдикат на тютюнаработниците към КНСБ обявиха позиция по повод на създалото се в последните дни напрежение около финализирането на сделката по приватизация на най-атрактивните предприятия от системата на “Булгартабак Холдинг” АД, която изпратиха до ПГ на ДПС, ПГ на НДСВ, ПГ на Коалиция за България, ПГ на ОДС, ПГ на Народен съюз БЗНС-НС, Демократическа партия и група народни представители,  ПГ на СДС, ПГ на Новото време. Синдикалистите за пореден път изразяват категоричното си несъгласие с начина, по който се извършва преструктурирането и раздържавяването на дружествата от холдинга. В позицията се казва: "На практика тютюневата индустрия в България постепенно се ликвидира. Прилаганият принцип на действие е  “приватизация, или ликвидация”.
 Всички преработвателни предприятия на холдинга са предложени за продажба без да се допуска възможността да тяхното оздравяване.
Повечето предприятия – производители на цигари са вече с отнет лиценз за производство на същите, което прави изключително трудно, а в случаи дори и невъзможно тяхното оздравяване в рамките на силно стеснен предмет на дейност – изкупуване, преработка и продажба на тютюни.
 Създадената неяснота за бъдещето на ред предприятия възпрепятства получаване на кредити за изкупуване на тютюневата реколта.
Наред със всичко това оскъдната информация за договаряните  параметрите  по  сделката с Бритиш Американ Тобако създава изключително тревожни опасения , тъй като: цигареният пазар на страната се монополизира от една единствена фирма, пък била тя и с неоспоримия авторитет на БАТ;  в бъдещото производство на цигари ще се влагат много по-малко количество български тютюни;  държавата поема изключително високи парични гаранции за гарантиране на стриктното спазване на договора за продажба;  създава се впечатлението, че най-атрактивните  цигарени фабрики ще се използват основно за реализация на чужди марки  на българския пазар;  плътна и от дълго време е информационната завеса за това какво и за колко се продава;  нито дума не се споменава за поетите социални ангажименти, ако въобще има такива". Ръководствата на КНСБ  и НС на  тютюноработниците към КНСБ  считат, че този начин на приватизация и преструктуриране в никакъв случай няма да доведе до изпълнение на целите на приетата от парламента Стратегия.  Призоваваме всички парламентарни сили за отговорен дебат и бърза,  решителна експертна реакция по компетенции в този критичен за тютюневия бранш момент, се казва още в позицията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив