14 Май 2024, 10:52 Днес (3) | Вчера (12)

Колите в Русия влизат в електронен "Биг Брадър"

09 Юли 2013 15:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2013, 15:43
Под лиценза на creativecommons

Електронно вече ще се следи за платени данъци, застраховки, технически прегледи

Московските власти вече ще предоставят на банки и застрахователи информация за автомобилите, собственост на жителите на руската столица. Това обяви пред електронното издание M24.ru и.д. ръководителят на столичния департамент по информационни технологии Артем Ермолаев. Данните за автомобилите ще бъдат получавани със специален достъп на портал, създаден от руското кметство и столичното управление на Държавната автоинспекция към МВР. Застрахователите ще ползват данните при издаването на полица, а банките – при оформяне на кредит за покупка на автомобил.

През втората половина на този година Московските власти ще отворят базата данни за ПТП-та, датата на регистрация на автомобила, както и за издирваните от полицията возила.

През 2014 г. към тази информация ще се добавят и данни за платения данък, застраховката „Гражданска отговорност“ и техническия преглед.

За да имат достъп до базата данни, търговските организации ще трябва да въведат  в системата номера на автомобила, а в зависимост от търсената информация – и номера на рамата, коментира Ермолаев.

Според разработчиците на системата, идеята е събраните данни да помогнат  за по-добро определяне на риска при изчисляване на автомобилната застраховка или отпускането на кредит.

Ермолаев бе категоричен, че информация за собственика няма да бъде разкривана и данните ще касаят само превозното средство.

Освен това застрахователи, банки, лизинговите компании и автодилъри сами ще предоставят информация на московските власти, която ще влезе в базата данни.

Автомобилният „Биг Брадър“ ще дава сведения дали колата е лизингова, под залог, колко пъти е минавала технически преглед, навреме ли е плащан данъкът и пр.
Все още няма информация дали ще се плаща за ползване на базата данни, или не.
"Автоисторията" ще бъде достъпна и за самите собственици на возилото.

Според зам.-генералния директор на РЕСО-Гарантия Игор Иванов, новата база данни по-скоро е насочена към купувачи и власти повече, отколкото към застрахователи. Според него, застрахователните компани и поддържат своя база данни за автомобилите. От началото на 2013 г. Тази база данни се води от Руския съюз на застрахователите (РСА).

При продажбата на задължителна автополица компаниите са задължени да внасят сведения за клиента в тази информационна банка и да проверяват какъв е неговият "бонус-малус" коефициент - понижаващ или повишаващ, в зависимост от броя виновно предизвикани катастрофи през предходната година. Например, за акуратните водачи е предвидена отстъпка от 5% за всяка безаварийна година.
За полугодието в базата данни на застрахователните компании са записани почти 17 млн. договора и 1,5 млн. допълнителни споразумения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив