18 Април 2024, 08:58 Днес (0) | Вчера (11)

МВФ препоръча на кандидатките за ЕС засилен банков надзор и структурни реформи

19 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Рекордно високите търговски и бюджетен дефицит на САЩ представляват риск за растежа на световната икономика през следващите няколко години, предупреди Международният валутен фонд, който вчера официално представи полугодишния си доклад World economic outlook.

Според фонда глобалният икономически ръст през 2003 година ще достигне 3.2 процента и ще скочи до 4.1 процента през 2004 г. Прогнозата на кредитната институция за растежа на БВП в Съединените щати беше значително подобрена в сравнение с тази през април, като в момента очакванията на МВФ са за икономически ръст от 2.6 процента през тази и 3.9 процента през следващата година.Това обаче вероятно ще бъде за сметка на увеличаване на дефицита по текущата сметка, което от своя страна може да предизвика по-нататъшно обезценяване на долара, предупреждава фондът. Според него американската валута все още е надценена.

В резултат на "разочароващо вътрешно търсене" и поскъпването на еврото МВФ коригира прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната от 1.1 процента от БВП през април до 0.5 на сто. Фондът очаква той да достигне 1.9 на сто догодина. Според институцията бюджетните дефицити в Германия и Франция ще надскочат границата от 3 процента от БВП и догодина, като през тази година ще достигнат 3.9 на сто.

В доклада си МВФ обръща специално внимание и на бъдещите членове на Европейския съюз.

Икономическият растеж в тези държави се очаква да скочи до 4.3 процента от БВП догодина, но фондът предупреждава, че това до голяма степен ще зависи от възстановяването на европейската икономика. Според институцията рисковете пред страните - кандидатки за членство в ЕС, са свързани с високия бюджетен дефицит в някои от тях, големия дефицит по текущата сметка и бързия ръст на кредитите за частния сектор в банковата система. МВФ твърди, че съществува и опасност от внезапен отлив на капитали в тези държави, тъй като голяма част от влезлите напоследък капитали са били движени от краткосрочни интереси и намерения. Той подчертава, че за да могат да отговорят на тези рискове, бъдещите членове на ЕС трябва своевременно да вземат мерки за фискална консолидация, затягане на надзора в банковия сектор и активно осъществяване на структурни реформи. Фондът посочва, че страните кандидатки не трябва да бързат да приемат еврото, макар че стремежите им да станат част от еврозоната биха имали дисциплиниращ ефект върху техните правителства.

В констатациите на МВФ за България се обръща внимание на високото вътрешно търсене, подклаждано от силния ръст на кредитите за частния сектор.

Според фонда бързият растеж на кредитите и разрастващият се дефицит по текущата сметка говорят за необходимостта от здрава фискална политика до края на 2003 и през 2004 г. Той подчертава, че осъществяването на структурни реформи в здравеопазването, железопътния транспорт и енергетиката е особено важно за постигането на балансиран бюджет до 2005 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив