22 Май 2024, 02:52 Днес (0) | Вчера (4)

Малкият бизнес у нас се храни предимно от потребителски кредити

14 Юни 2005 09:00 в-к "Монитор" по статията работи: 1
A+ A-

Ипотеката на имот е най-бързият начин да се осигурят оборотни пари

Повечето от малките фирми у нас финансират дейността си чрез потребителски заеми, тъй като за тях е трудно да получат бизнес кредити от повечето финансови институции. Това съобщи вчера главният мениджър на специализираното дружество за бизнес ипотечно кредитиране "Кредитекс" Ивайло Ботев вчера. Основният проблем на тези предприемачи е невъзможността за доказване на достатъчно рентабилни фирмени доходи пред заемодателите. Поради тази причина, за да получат необходимите им средства, собствениците на малък бизнес кандидатстват за кредити като физически лица.
Много често те изплащат по няколко подобни краткосрочни заема, чиито погасителен срок е средно 12-18 месеца. Това изключително много натоварва дейността им, тъй като в масата от случаите средствата от кредита се влагат в дългосрочни инвестиции с много по-голям период на възвръщаемост.
Кредитните институции обаче са склонни да поемат повече риск по отношение на доходите срещу обезпечение на недвижим имот. С него фирмите спокойно могат да кандидатстват за бизнес-кредитиране, вместо да теглят много краткосрочни заеми, каза още Ивайло Ботев.
Този тип кредит е по-изгоден за малките фирми тъй като той обикновено е дългосрочен и като такъв има няколко предимства пред краткосрочните заеми.
На първо място, това са по-малките вноски, които се получават когато погасяването на кредита се разпредели за по-дълъг период от време. За една фирма е много важно вноските да бъдат синхронизирани с природата на бизнеса. Освен това, при дългосрочен кредит отпада необходимостта от често подновяване на ресурса. В много случаи, 1-2 години след усвояването на даден краткосрочен заем, фирмата се нуждае от ново кредитиране. Всяко ново кандидатстване за кредит обаче изисква разход на време и пари.
Трето предимство на дългосрочните кредити, обезпечени с недвижим имот е, че по този начин намаляват рисковете и за кредитора и за кредитополучателя. По този начин дори и при криза зад кредита винаги стои един актив, чиято стойност се повишава във времето, добавиха от "Кредитекс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

E, сега реклама на световно неизвестното Кредитекс- браво!
#1 | от Simeonov | преди
Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив