02 Юли 2024, 08:04 Днес (0) | Вчера (5)

Международен застрахователен брокер влиза и в енергетиката

07 Февруари 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Международен брокер може да поеме застраховането на енергийните обекти у нас от следващата година, съобщи енергийният министър Милко Ковачев пред "Дневник".

Министерството се надява по този начин да намали разходите по застраховките. В момента по-голяма част от дружествата в отрасъла са застраховани в "Енергия", а малък дял си поделят "Орел" и ДЗИ.
"Тези застрахователи са избрани от дружествата по процедурата според Закона за обществени поръчки. Ведомството не разполага с точна информация къде са застраховани дружествата, които не са избрали "Енергия". В момента 25% от застрахователния пазар в отрасъла у нас вече е отворен, но дългосрочната договореност с "Енергия" създава пречка пред конкуренцията в сектора", каза Милко Ковачев. Експерти на енергийното министерство в момента анализират договора с "Енергия", който според неофициални източници изтича в края на 2003 г. "Анализът ще покаже дали дългосрочната договореност може да е пречка за обявяването на търг за международен брокер", обясни министър Ковачев.
Наличието на децентрализация в застраховането намалява рентабилността на "Енергия" и не е далеч времето, когато мениджърите ще помислят за вливането му в "Алианц- България", смятат застрахователи. Акционери с по 42.7% в "Енергия" са Националната електропреносна компания (НЕК) и "Алианц-България". Останалите акции се държат от "Енергия брокерс", мини "Марица-изток" и др.
Капиталът на дружеството е 4 млн. лв. и след вливането на "Енергия" в "Алианц-България" част от него може да се разпредели между акционерите, твърдят застрахователи.
"Не знам за такава идея, но ако има, тя би трябвало да се обсъди", коментира Милко Ковачев.
Сътрудничеството между застраховател и електрокомпания се оказва изгодно в известна степен за двете страни, тъй като им носи нелоши печалби. През 2000 г. годишният премиен приход на "Енергия" възлиза на около 18 млн. лв. при застраховани активи на електрокомпанията за 1.9 млрд. лв. Застрахователната компания все още не разполага с обобщени данни за миналата година. В момента в "Енергия" е застрахована и ТЕЦ "Марица-изток" 3, но след стартирането на проекта с "Ентърджи" американската компания ще търси нов застраховател.
Застраховките в енергетиката са привлекателни за останалите играчи на пазара заради ниската квота на щета - през 2000 г. са изплатени 1 млн. лв. обезщетения.
Ако идеята за избор на международен застрахователен брокер се осъществи, енергийното министерство ще е втората държавна институция след Министерството на транспорта и съобщенията, която ще смени начина на застраховане. Според източници от застрахователния бранш интерес към застраховането в транспорта е проявила британската компания "Уилис", която е третият по големина застрахователен брокер в света.

Светлана Ненова, Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив