18 Април 2024, 06:22 Днес (0) | Вчера (11)

Милети Младенов пак оглави гаранционeн фонд

14 Февруари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

През изминалата седмица бившият директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Милети Младенов пое ръководството на гаранционния фонд към застрахователните дружества.

Мандатът на досегашния директор на фонда Христо Печеняков изтече в края на 2002 година. От 1 февруари т. г. фондът има нов Управителен съвет, в който влизат представители на ЗК "Орел" АД, ЗПАД "Витоша" АД, ЗАД "Армеец" и ЗК "Български имоти". Последното назначение е на г-н Милети Младенов, който едва от седмица е на председателския пост. Новият шеф на институцията коментира за в. КЕШ, че все още е рано да огласява бъдещите си професионални проекти, но и не вижда необходимост от самоцелно престуктуриране на работата във ведомството. Той заяви, че "този фонд работи вече шест години и е една институция, добре позната на хората, които е обезщетила. Тя се ползва с добро име и сред застрахователите. Създадена е добра организация и има много добри експерти. Всички те са с дългогодишен опит в застраховането."
Гаранционният фонд е създаден още през 1997 година. Той действа в съответствие с правилника за неговото устройство и функции, определени от министъра на финансите. Ведомството се ръководи от петчленен Управителен съвет - председател и четирима членове, които също се назначават от финансовия министър. Бюджетът се разходва за изплащане на обезщетения на пострадали лица в случаите, предвидени в Закона за застраховането, както и за административни разходи. Вече шест години фондът събира вноски от застрахователите, като всяка година техният размер се определя ежегодно от Агенцията за застрахователен надзор.
Към края на миналата година остатъчният капитал на гаранционния фонд е възлизал на 4.4 млн. лв. Към него ще се добавят вноските от застрахователните дружества, които ще постъпват на тримесечие. Средствата се управляват съгласно разпоредбите на Закона за застраховането. Финансовите инструменти са държавни ценни книжа, общински облигации, банкови депозити, актови облигации и ипотечни облигации в определено от закона съотношение.
По закон фондът покрива щети по застраховката "Гражданска отговорност" на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на моторни превозни средства, когато вследствие на пътнотранспортно произшествие бъдат нанесени неимуществени вреди от неизвестен извършител. Гаранционният фонд изплаща и обезщетения за нанесени имуществени и неимуществени щети, в случай че причинителят не е имал застраховка или е неправоспособен водач. След изплащането на обезщетението институцията встъпва в правата на увреденото лице до размера на платеното, ако причинителят не може да бъде установен или има право на иск срещу превозвача, до размера на обезщетението, ако причинителят не е имал застраховка или не е бил правоспособен водач.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив