05 Юли 2024, 21:17 Днес (3) | Вчера (5)

НСИ: Бизнес климатът се влошава

26 Юли 2005 15:29 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Стопанската конюнктура обаче остава благоприятна

Общият показател на бизнес климата в България  през юли 2005 г. е с 3.5 пункта под равнището си за юни, когато бе достигнат дългосрочен максимум (35.4%) от 1994 г. насам. Това съобщиха от Националния статистически институт. Според експертите стопанската конюнктура в страната през юли остава благоприятна.
През този месец съставният показател “бизнес климат в промишлеността” пада с 6.6 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на стопанските ръководители по отношение на бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност се оценява като по-слаба спрямо месец назад. За периода от април до юли 2005 г. излишъкът от мощности се увеличава, като средното натоварване в промишлеността пада на 62.2%. Това е с 2.3 пункта под априлското равнище. За същия период осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) намалява от 5.3 на 4.8. В сравнение с три месеца назад леко се влошава конкурентната позиция на предприятията на вътрешния и външния пазар. Същевременно обаче последната промишлена анкета показва положителни очаквания (макар и по-ниски) за развитието на дейността през следващите три месеца и по-благоприятно развитие на заетостта в отрасъла.
Относно продажните цени, стопанските ръководители от промишлеността предвиждат леко покачване.
След три поредни дългосрочни максимума за последните 11 години, през юли “бизнес климатът в строителството” се понижава с 2.1 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на стопанските ръководители за следващите 6 месеца от “по-добро” към запазване на “същото” бизнес състояние на предприятията.
През юли строителната активност продължава да се повишава, като същевременно и очакванията на мениджърите от отрасъла за следващите 3 месеца остават силно оптимистични. Нивото на поръчките също се подобрява. Остават благоприятните очаквания за нарастване на заетите в строителството през следващите три месеца.
По отношение на продажните цени в строителния отрасъл инфлационните очаквания нарастват.
През юли 2005 г. съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” продължава да се повишава (с 1.2 пункта над юнското равнище). Същевременно в сравнение с предходния месец оценките и очакванията на търговците на дребно по отношение на продажбите са по-благоприятни.
По отношение на факторите затрудняващи дейността, бизнес анкетите на НСИ отчитат, че основен проблем на търговците на дребно е недостатъчното търсене, а несигурната икономическа среда в дългосрочен план се оценява като по-малко негативен фактор.
Относно цените, се регистрират повишени инфлационни очаквания в отрасъла.
През юли стопанската конюнктура в сектора на услугите остава благоприятна. Съставният показател “бизнес климат” запазва високо равнище. Мениджърите са оптимистично настроени както по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията, така и по отношение на очакваното развитие на техния бизнес и наемането на работна сила през следващите месеци.
Благоприятни са и оценките на стопанските ръководители за настоящото търсене на услуги (5.0 пункта увеличение на балансовия показател през юли). Същевременно очакванията им за следващите три месеца, макар и благоприятни, са по-малко оптимистични в сравнение с месец по-рано.
През юли бизнес анкетите на НСИ отчитат леко покачване на очаквания за повишение на цените през следващите месеци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив