13 Май 2024, 19:48 Днес (12) | Вчера (0)

На прага е втора процедура за продажбата на ДЗИ

14 Февруари 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

В края на февруари ще бъде обявена нова процедура за приватизацията на ДЗИ, твърдят, засега на ухо, експерти от Агенцията за приватизация.

Втората оценка на дружеството, изготвена от "Делойт и Туш", вече е предадена за разглеждане в АП. До края на следващата седмица експертите от ведомството на Апостол Апостолов трябва да дадат своите забележки на оценителите, ако имат такива.

Предишната оценка на одиторската компания бе 35 млн. долара за 100% от капитала на ДЗИ. Още тогава в средите на финансистите се коментираше, че това е прекалено ниска цена за групата. Според слухове, новата оценка бе необходима именно за да се определи по-висока цена за компанията. По непотвърдена официално информация сегашната оценка на "Делойт и Туш" е 45 млн. долара за 100% от капитала на националния застраховател.

Според запознати протакане на приватизационната процедура този път едва ли ще има. Причината е, че кабинетът настоявал продажбата на държавния застраховател да приключи колкото е възможно по-бързо. Крайният срок за сключването на сделката, поставен неофициално от управляващите, е краят на годината. Един от мотивите е, че близо двегодишната драма по продажбата на компанията сериозно затруднява работата й.

Предишните преговори за продажба на ДЗИ - с единствения кандидат: консорциума между израелската фирма "Ти Би Ай" и РМД "ДЗИ 2000", приключиха неуспешно в края на миналата година. Причината беше, че кандидат-купувачът не се съгласи да заплати 20.5 млн. щ. долара в брой за 67% от капитала на компанията. Тогава консорциумът предложи част от плащането да се извърши чрез погасяване на дълг на българската държава към италианската агенция за експортно застраховане САЧЕ.

Подводните камъни

Бързането да се открие новата процедура има и друг мотив: на потенциалните инвеститори ще бъдат предоставени данни за компанията, базирани на отчета й за 2000 г., които са с давност повече от година. На тези цифри се основава и сегашната оценка на "Делойт и Туш". Консолидираният баланс на ДЗИ за 2001 г. ще е готов най-рано в края на март. Ако раздържавяването на застрахователя се забави, ще се наложи оценката да се съобрази с новите данни. Това отпраща края на процедурата към коледните празници.

Схемата на продажба

В края на януари председателят на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов съобщи пред медиите, че за продажба ще бъдат предложени между 70 и 80% от ДЗИ. Ако приемем, че 45 млн. долара е вярната цифра на оценката, това значи, че за 80% от капитала на дружеството могат да се очакват 36 млн. долара. Обсъжда се и вариант около 20-30% от капитала на дружеството да бъдат пласирани чрез фондовата борса, съобщиха запознати. Освен това най-вероятно държавата ще запази златна акция в ДЗИ, за да може да контролира действията на евентуалния купувач.

Според друг вариант управлението на компанията ще се предостави на авторитетна компания (при миналия кръг от приватизацията на ДЗИ в. "БАНКЕРЪ" неколкократно писа, че се водят разговори в този дух с паневропейската група "Юреко") за срок от една година, след което ще й се даде възможност да я закупи.

Интерес към ДЗИ след провала на първата продажба са проявили две италиански и една американска компания, съобщиха още експерти от АП. Според тях обаче все още не става въпрос за конкретни намерения за покупка.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив