29 Март 2024, 13:30 Днес (7) | Вчера (11)

Надзорната комисия изравни доходността във фондовете

17 Март 2003 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

От тази година доходността, която пенсионноосигурителните дружества обявяват ще съвпада с доходността, която те разпределят по индивидуалните партиди на гражданите, избрали професионален или универсален фонд.

От тази година доходността, която пенсионноосигурителните дружества обявяват ще съвпада с доходността, която те разпределят по индивидуалните партиди на гражданите, избрали професионален или универсален фонд. Уеднаквяването на двете стойности се гарантира от приетите на 17 февруари 2003 г. изменения в указанията за минималното равнище на доходността, която дружествата трябва да реализират при инвестиране на средствата на споменатите фондове.

Досега доходността, която дружествата предоставяха в надзорната агенция, за да се определи минималната доходност, се различаваше от тази, която се разпределяше по индивидуалните партиди на осигурените лица, обясни за "БАНКЕРЪ" Валентина Динкова, директор "Лицензионен режим" в ДАОН. Тази разлика произтича от факта, че формулата за изчисление, утвърдена в предишните указания, е отчитала всекидневна капитализация на доходността от инвестиране на активите. Тъй като съгласно промените в Наредбата за оценка на активите на пенсионните фондове ще се прави месечна оценка на тези активи, би трябвало и всеки месец да се разпределя доход по индивидуалните партиди на гражданите. Валентина Динкова уточни: "Няма как капитализацията да се извършва на всекидневна база, при положение че не се прави всеки ден оценка на активите. С промяната в указанията ние всъщност се доближаваме към сегашната практика за ежемесечна оценка".

Пенсионните дружества трябва да отчитат постигнатата доходност пред Комисията по финансов надзор на всеки три месеца (до 20-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие) и годишно - до 1 март на следващата година.

Процентът на доходността за даден месец ще се определя на базата на наличните нетни активи в универсалния или в професионалния фонд на дружеството към края на дадения месец. (Стойността им трябва да е определена съгласно Наредбата за начина и реда за оценка на активите на пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества преди приспадането на инвестиционна такса.) Значение при изчисляването на доходността имат и наличните активи в края на предишния месец, както и сумата на нетните постъпления във фонда през месеца, преди да е приспадната инвестиционна такса. Стойността й се получава, като от брутните постъпления се приспаднат начислените задължения, но не и тези към осигурени лица или пенсионери. От брутните постъпления се изважда и сумата на погасените задължения към пенсионерите и осигурените.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив