26 Юни 2024, 08:30 Днес (0) | Вчера (5)

Наредбата за прехвърлянето на осигурени създава рискове за злоупотреби, според работодатели

20 Август 2015 14:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 август 2015, 13:42
thinkstockphotos.com

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България би трябвало да има нотариална заверка при прехвърлянето на партида от частен фонд към държавното осигуряване, което би намалило възможността за натиск от работодателя

В проектонаредбата, която дава възможност за прехвърляне на партидите си от частен фонд в държавното осигуряване, има редица непълноти и противоречия, съобщиха представители на работодателски организации. Във вторник изтече срокът, в който заинтересованите страни е трябвало да предадат своите становища по наредбата, уточнява изданието.

Първата критика е, че документът не гарантира равнопоставеност, а за да бъде упражнено правото на избор, осигурените трябва да разполагат с необходимата информация. Тъй като става въпрос за две несравними по естеството си системи на пенсионно осигуряване - разходопокривна и капиталова, НАП би трябвало да предостави подробна информация за последиците от прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към съответните държавни фондове, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

От организацията посочват, че в заявлението, с което ще става прехвърлянето, присъства твърде малко лична информация, като не се изискват трите имена на собственика на партида и данни за документ за самоличност, което е предпоставка за грешки и злоупотреби. "Проектонаредбата не предвижда осигурените да получат документ колко пари се прехвърлят от партидата им към Сребърния фонд, което не им дава възможност за контрол върху техните лични средства и нарушава правото им на свободен избор", смята директорът "Индустриални политики" в АИКБ Теодор Дечев.

Според организацията би трябвало да има нотариална заверка при прехвърлянето на партида от частен фонд към държавното осигуряване, което би намалило възможността за натиск от работодателя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив