09 Август 2024, 12:18 Днес (0) | Вчера (1)

Национален иновационен фонд ще стимулира конкурентноспособността на българските фирми

27 Януари 2005 14:10 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството реши 5 млн. лв. от централния бюджет за 2005 г. да бъдат предоставени на МИ за създаването на Национален иновационен фонд. Това е една от мерките в приетата от МС през август миналата година Иновационна стратегия на България

Националният иновационен фонд ще бъде към Министерството на икономиката. Той ще се администрира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Основната му задача ще бъде да подкрепя проекти, които включват научни изследвания и експериментални разработки с цел усвояването на нови производства и изделия, свързани с повишаването на иновативния потенциал на предприятията.
Предвижда се подкрепата на предприятията да се осъществява посредством безвъзмездна финансова помощ. За субсидия ще могат да кандидатстват лица, регистрирани по Търговския закон, изпълняващи проекти сами или съвместно с други лица, регистрирани по Търговския закон, висши училища, БАН, Научни организации и колективи.
Безвъзмездна финансова помощ ще могат да получат научно-приложни изследователски проекти и технико-икономически проучвания. Проектите, които са с предпроектно проучване, ще имат право на 25% субсидия от направените разходи. Максималната стойност на субсидията е до 50 000 лв. за проекти със срок на реализацията до 1 година. Превеждането на полагаемата се субсидия по всеки отделен проект ще се извършва след приемане от Технически съвет на междинните и крайните резултати.
Научно-приложните изследователски проекти ще са съсредоточени върху технологичното развитие на новите продукти, процеси и услуги или за усъвършенстване на съществуващите, като всяко предложение е новост за българския пазар. Научно-приложните проекти се състоят от индустриално изследване и от т. нар. предпазарно развитие, които включват първите етапи на развитието. Дейностите, които ще се финансират са разходи за труд, материали и консумативи, машини, разходи за поддоставчици. Предвижда се със средства от фонда да бъдат финансирани от 25 до 50% от общите разходи по проекта.
Технико-икономическите/предпроектни проучвания ще изследват възможността да бъде реализиран даден научно-приложен проект. Целта е да се изучи технологическата иновация, икономическата жизнеспособност, да се прецени техническата и икономическата изпълнимост на проекта. Дейностите, които ще се финансират по тези проекти са разходи за труд и поддоставчици. От фонда ще бъдат финансирани до 50% от общите разходи по проекта.
Внедряването на научните постижения, новите технологии и развитието на иновативния потенциал на фирмите имат значение за укрепване на конкурентноспособността на икономиката и устойчивото й развитие. В процеса на присъединяване на страната ни към Европейския съюз е необходимо да се повиши конкурентноспособността на предприятията и способността им да устоят на конкурентния натиск.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Август 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7907
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив