02 Юли 2024, 08:51 Днес (0) | Вчера (5)

Новата процедура за ДЗИ тръгва в началото на март

17 Февруари 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Новата приватизационна процедура за ДЗИ ще бъде открита в началото на март, веднага след като Министерският съвет приеме Наредбата за конкурсите.

Това съобщи за "Дневник" Галя Гергова, началник дирекция "Сделки" в Агенцията по приватизация (АП). Продажбата ще стане чрез конкурс, а от АП се надяват застрахователното дружество да бъде частно до края на юни. За продажба ще бъде обявен мажоритарен пакет акции - между 51 и 67%, като точният размер на пакета ще стане ясен след съгласуване с финансовия министър Милен Велчев. "Би могло да се даде възможност на кандидат-купувачите да кажат какъв пакет ги интересува, като ние ги ограничим единствено долният праг да е 51%, а горният - 67%", допълни Гергова. Един от вариантите за останалите акции е да се пуснат на фондовата борса.
"Новата оценка на ДЗИ в никакъв случай не е по-ниска от предишната. Тя е в един значително широк диапазон - има долна и горна граница. Ще сме много доволни, ако достигнем горната граница", заявиха от АП. Справедливата цена при предишната оценка бе 35 млн. долара за 100% от акциите, а според публикации в пресата новата е за около $45 млн. Тя обаче се пази в тайна, за да не е индикация за стойността на дружеството за кандидат-купувачите му.
Засега интерес към застрахователя са проявили кандидати от Швеция, Франция, Италия, Англия и САЩ. "Сред тях има както застрахователни компании, така и финансови инвеститори", обясни Гергова. Сред известните вече имена са тези на италианските "Боналди" и "Крастола и партнерс", както и американската "Лукейда". Някои от кандидатите, участвали в предходната процедура, също са проявили сериозен интерес, заявяват от АП. Всички те ще трябва да формират офертната си цена на базата на информационния меморандум и на проверката, която ще извършат в дружеството.
"Смятаме да дадем поне една седмица на всеки от кандидатите да направи собствен дю дилиджънс. Между индикативните оферти и заключителния етап те ще имат възможност и да се запознаят с резултатите на ДЗИ до 31 декември 2001 г.", заяви Галя Гергова. Консолидираният баланс на групата ДЗИ се очаква да е готов през май.
След продажбата акциите на ДЗИ ще бъдат разделени на два класа, като това ще даде привилегия на държавата да има представител в съвета на директорите, като и да осъществява контрол при вземането на важни решения.
Едно от дружествата от групата ДЗИ - "Армеец", както и част от недвижимите имоти на ДЗИ ще бъдат продадени отделно, което е станало след сондиране на мнения с потенциалните кандидати. "Имаме принципното съгласие на министър Велчев за това, очакваме и писменото му разрешение", заявиха от агенцията. "Армеец" както и имотите не са включени в новата оценка, както и в информационния меморандум, който ще получат кандидатите за ДЗИ. "Част от паричните постъпления от продажбата на тези активи ще отидат в самото ДЗИ, за да покрият балансовата стойност на продаденото имущество. Тези продажби в никакъв случай няма да навредят на приватизацията на ДЗИ и капиталът му няма да бъде намаляван", коментираха още от АП.
В момента се извършва оценка на ЗК "Армеец", която ще е готова до 25 февруари. Първоначално няколко миноритарни пакета (може би по 10%) ще бъдат пуснати за продажба на фондовата борса, а мажоритарният пакет ще бъде продаден чрез явен търг. Интерес към застрахователя вече са проявили един италиански и няколко български кандидата, като според източници от бранша сред тях е и варненската групировка ТИМ.

Борислав Йорданов 


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив