07 Май 2024, 02:41 Днес (0) | Вчера (0)

Обама ще похарчи куп пари за безсмислена медицинска застраховка

03 Декември 2013 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2013, 14:17

Придобиването на застраховка от страна на Обама ще е чисто символична стъпка, тъй като президентът на САЩ по закон ползва напълно безплатно медицински услуги

Президентът на САЩ Барак Обама ще се снабди с медицинска застраховка по интернет, изпълнявайки изискванията на проведената от него реформа в американското здравеопазване. Това е заявил снощи пред журналисти прессекретарят на Белия дом Джей Карни, без да уточнява кога точно ще стане това.

Реформата, известна като Obamacare, задължава американците да се снабдят с медицинска застраховка най-късно до 1 януари 2014 година.

Американското правителство създаде и сайт-борса за медицински полици healthcare.gov, разчитайки да увеличи конкуренцията между застрахователите и да снижи крайната цена за потребителите.

От октомври досега едва над 100 хиляди души успешно са се регистрирали в сайта за индивидуалните здравни планове. Според данните близо 40 млн. в САЩ нямат здравни осигуровки.

Както отбелязват медиите, придобиването на застраховка от страна на Обама ще е чисто символична стъпка. Президентът на САЩ по закон ползва безплатно медицински услуги. Допълнително тя би му излязла и твърде скъпо, тъй като е високоплатен и няма да може да се възползва от предвидените от реформата държавни субсидии за тази застраховка.

Преди дни американският президент съобщи, че гражданите на САЩ могат да запазят действащите си медицински застраховки минимум за 1 година, дори и ако не съответстват на встъпилия в сила от 1 октомври нов закон за застраховане.

"Разработеният пакет от допълнителни мерки ще реши всички проблеми, възникнали в хода на реализацията на реформите в сферата на здравеопазването", заяви Обама.

"Даже ако действащият ви план на здравно осигуряване противоречи на встъпилия в сила закон, той ще остане действащ още една година", добави още той.

Държавният глава уточни, че компаниите няма да имат право да продават нови застраховки, неотговарящи на изискванията в закона. Това, както и нередностите със сайта на здравната реформа, станаха повод за критики срещу Обама. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив