19 Април 2024, 23:19 Днес (10) | Вчера (11)

Осигурителните посредници вън от играта

12 Септември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Дискусия между пенсионноосигурителни дружества и "Осигурителен надзор", проведена в началото на седмицата, изясни последните въпросителни около новата наредба за прехвърляне на натрупаните средства на лицата, осигуряващи се в пенсионноосигурителни фондове, от една компания в друга.

Опасността да бъде повторен негативният опит отпреди две години с набирането на осигурени лица в доброволното осигуряване доведе до разгорещени дебати. Те поставиха началото на края на споровете около наредбата, която трябва да бъде готова до края на месеца.
Почти всички дружества бяха представени на най-високо управленско ниво. Целта на надзорниците бе да се постигне пълен консенсус по отношение на намиране на паритета на интересите между малките и големите фондове и да се получи една наредба, която може да се прилага лесно и недвусмислено. Бележките, които от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) са предоставили на надзорния орган, са били взети под внимание и исканията им са били удовлетворени на 85%, каза господин Бисер Петков, заместник-председател на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление "Осигурителен надзор" на дискусията. Целта е да се отчита волята на осигурените лица и да се избегне негативният опит от кампанията по набиране на осигурени лица преди две години. На базата на рамката на кодекса и главно на базата на чл. 175 стремежът бил да се даде възможност за коректно съобразяване с желанието на осигурените лица да прехвърлят авоарите си от един фонд в друг. От надзора заявиха, че на фона на законодателството в другите страни нашият закон е като цяло рестриктивен, но това е било продиктувано от негативния опит на чуждестранната практика в тази област.
Основните насоки са били за
надеждна защита
в упражняването на право за смяна на фонда, както и ясен и прозрачен процес на прехвърляне и минимална доходност.
Решено е прехвърлянето да е възможно четири пъти в годината, като е търсен баланс, за да се избегне възможността за злоупотреби и в същото време да не се изпада в излишен бюрократизъм, който да усложнява излишно прехвърлянето.
Един от ключовите моменти, по които има различия в мненията на пенсионноосигурителните дружества, бе това, къде точно да се подават заявленията за промяна на пенсионноосигурителния фонд. Освен така наречената алтернатива "ново ­ старо дружество" на преден план бе изведена възможността да се подават заявленията в
независима институция
Надеждите на осигурителните дружествата, че Националният осигурителен институт ще поеме тази роля, обаче бяха попарени от шефа на НОИ ­ г-н Йордан Христосков, който недвусмислено заяви, че институтът не е готов да поеме тези функции, макар че заяви, че евентуално, "ако няма друга възможност", от 2005 година може да се премине на този вариант. Според представителите на дружествата обаче това би обезсмислило изцяло идеята институтът да поеме тези функции. До момента НОИ е участвал на експертно ниво в подготовката на проекта. Предимствата, които шефът на НОИ изтъкна, а от дружествата твърдят, че са очевидни, са, че институтът има широка база от бюра в цялата страна, която допълнително ще се разшири през следващата година. Тогава бюрата на труда в цялата страна ще минат под управлението на института. От друга страна, като предимство бе изтъкнато доверието, с което НОИ се ползва сред осигурените лица, както и сред пенсионноосигурителните дружества. Базата данни и доброто информационно подсигуряване на обслужващите офиси на НОИ са друго предимство, особено за дружествата, които все още не са изградили достатъчно плътна клонова мрежа в страната. Известен факт е, че има дружества с по 60 офиса в страната и други с по два. Ангажирането на независима институция като НОИ би премахнало неравнопоставеността между дружествата с положителните и отрицателните последствия, които носи това. От една страна, това нарушава пазарните принципи, а, от друга ­ дава възможност за по-широк избор на осигурените лица да избират сред всички дружества, а не само сред представените в определения регион в страната. Апостол Апостолов предложи на дискусията нов вариант на решение, като за такъв независим посредник бе предложен "Централен депозитар" АД, тъй като той извършва и клирингови функции.
Oсигурителните посредници
Надзорниците и дружествата обаче се обединиха около идеята при прехвърлянето на осигурените лица от един фонд в друг да не бъдат използвани осигурителни посредници, защото това неминуемо ще доведе до злоупотреби, които, от една страна, ще донесат неправомерни печалби за посредниците, които биха злоупотребили с възможността да прехвърлят осигурените лица, които им са се доверили от един фонд на друг, а, от друга страна, биха могли да доведат до "източване" на самите партиди от таксите по прехвърляне, особено в случаите, в които годишните вноски са близки до предвидените такси за прехвърляне. В наредбата се предвижда единственият вариант за прехвърляне на осигурени лица от един фонд в друг само лично или с нотариално заверено пълномощно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив