20 Април 2024, 19:20 Днес (0) | Вчера (10)

Пенсионните дружества и КФН решават промяна на участието

12 Септември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Къде се подава заявлението за промяна на участието във фонд и как се удържа таксата за прехвърляне, ще бъдат част от въпросите, които решават днес пенсионноосигурителните дружества и КФН.

Това е втората поред среща за тази седмица, свързана с обсъждането на проекта на наредба за реда и начина за промяна на участието и за прехвърляне на натрупаните средства на осигуреното лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг, управляван от друго дружество. От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ предложиха подаването на заявленията за промяна на участието да става в независима институция, каквато е НОИ, след като не можа да се постигне консенсус между фондовете дали формулярът да се подава в новото или в старото дружество или пък в двете едновременно. В проекта за наредба се предлага заявлението да се подава в дружеството, в което осигуреното лице желае да се прехвърли. Предложението НОИ да приема заявленията не е най-подходящият вариант, коментира при първото обсъждане управителят му Йордан Христосков, тъй като липсва законова делегация за това и има опасност впоследствие наредбата да бъдe атакувана в съда.
Що се отнася до плащането на таксата за прехвърляне, от пенсионните дружества изразиха мнение, че тя не трябва да се удържа от индивидуалната партида на осигуреното лице. Аргументът е, че предназначението на натрупаните там средства е за изплащане на пенсии. В проекта обаче е записано, че осигуреното лице трябва да има право на избор дали да плати на ръка или от индивидуалната си осигурителна партида.
Осигурителните посредници да бъдат изключени от процеса на прехвърляне на осигурените лица от един пенсионен фонд в друг, се договориха пенсионните дружества и КФН. И това предложение дойде от БАДДПО. Проектът предвижда подаването на заявлението за промяна на участието да се извършва лично или чрез осигурителен посредник. С възприемането на предложението обаче това ще става само лично или чрез упълномощено за целта лице. Ако по време на кампаниите за избор на универсален фонд осигурените лица имаха нужда от помощта на посредниците, сега решението за прехвърляне трябва да бъде взето от осигуреното лице въз основа на това дали то е доволно или не от представянето на своя фонд, коментират експерти. Според тях осигурителният посредник е сериозно мотивиран да осъществи прехвърляне, тъй като ще получи пари за това. Опасенията са, че нагласата да се изтеглят осигурени лица на всяка цена може да доведе до криза на доверие както към пенсионните дружества, така и към цялата пенсионна система. Според представители от бранша възможно е да се стигне до търговия с едни и същи лица, като осигурителният посредник всеки път ще получава по-висока цена за тях.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив