19 Април 2024, 01:07 Днес (0) | Вчера (11)

Пирамиди ли са застрахователите “Алианц” срещу Гълъбинов е делото на годината

31 Май 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

В съда се решава днес дали липсата на застрахователен интерес у брокерите е престъпление. "Алианц България" атакува с жалба пред ВАС указание на Румен Гълъбинов, в което се уточнява точно каква не трябва да бъде дистрибуторската система на едно застрахователно дружество, за да не се превърне в пирамидална структура. В мотивите се посочва, че това уронва престижа на застраховането у нас.

Гълъбинов заяви специално за КЕШ мотивите си за предприемането на действия за ограничаването на "пирамидалните структури" при застраховки "Живот" чрез издаването на атакуваното указание, което разбуни духовете в застраховането у нас. Според него "в Закона за застраховането понастоящем не съществува изричен текст, с който да се забраняват пирамидалните структури при продажба на застраховки, затова тогавашната Агенция за застрахователен надзор издаде през ноември 2002 г. Указание №21, с което забрани използването на пирамидална схема за продажба на застрахователни продукти от застрахователи, застрахователни брокери и агенти".
Г-н Гълъбинов заяви, че пирамидалната продажба се използва най-вече при дългосрочни застраховки "Живот", при които всеки нов застрахователен посредник плаща "встъпителна вноска" за възможността да получава бъдещи ползи, пари или привилегии, чийто основен източник е преди всичко привличането на нови застрахователни посредници, отколкото продажбата на застрахователни продукти на потребителите. Застрахователните агенти привличат от своя страна нови посредници, от което получават увеличение на комисионата. Застрахователният надзор следи да не се извършват такива нарушения. На въпрос на КЕШ, защо се е наложило да се издаде това указание, г-н Гълъбинов обясни, че чрез пирамидалните структури при предлагане на застраховки "се застрашава нормалното развитие на застрахователния пазар, защото създава по изкуствен начин голяма мрежа от лица, които са едновременно застраховани и агенти, но нямат застрахователен интерес, тъй като са сключили застраховка, за да станат агенти". Освен това са станали агенти без траен интерес в застраховането, а за да направят своя агентска мрежа, която да ги издържа.
Едва днес след изслушването на страните в съда ще се разбере дали са основателни претенциите на "Алианц България" и дали рицарският поход за защита на реномето на застраховането у нас е резонен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив