20 Април 2024, 17:21 Днес (0) | Вчера (10)

Повишава се интереса към полицата на продукта правни разноски

04 Септември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

17 административни акта издаде надзора през юли

Седемнадесет индивидуални административни акта е издал заместник-председателят на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор, през юли тази година. Това става ясно от последния бюлетин на КФН. 

Две застрахователни дружества са получили разрешение да предлагат застраховката Правни разноски. Това са ЗК Орел и ЗАД Виктория. Първото е взело разрешението си на 11 юли, а второто - на 24 юли. Безспорно интересът към тази застраховка е провокиран от това, че на 20 юни т. г. на общото събрание на съдружниците на гражданско сдружение Български национален ядрен пул бе взето решение за сключване на такава застраховка за АЕЦ Козлодуй. Тогава съдружниците се споразумяха всеки от тях да поеме част от покрития риск, съответстващ на квотата му в ядрения пул. В случай че някой от тях откаже участие в застраховката Правни разноски, се предвиждаше той да загуби правото си на участие в застраховката Обща гражданска отговорност. Тъй като се оказа обаче, че по-голямата част от застрахователите нямат лицензиран този вид застраховка, бе взето решение тя да бъде сключена на по-късен етап. И двете дружества участват в ядрения пул.
Обект на застраховката Правни разноски са разходите на застрахования във връзка с граждански искове от него към трети лица, които имат вина за причинени вреди на застрахования, както и граждански искове от трети лица към застрахования за компенсация на вреди, изцяло или частично покрити по застраховка Гражданска отговорност. Разходите може да бъдат за набавяне, превод и легализация на документи, консултантски услуги, съдебни такси и разноски, адвокатски хонорари, експертизи и т. н. Някои от застрахователните компании определят лимити на отговорност за всеки иск. Други пък фиксират общия размер на отговорност в рамките на срока на застраховката.
Разрешения за извършване на дейност като застрахователен брокер на територията на страната пък са получили Алма Тур БГ АД и Сектор 4 ЕООД. Разрешението на първия брокер е от 16 юли т. г., а на втория - от 24-и същия месец.
За периода е издадено едно разрешение за инвестиране на повече от 10% от собствените средства на застраховател в акции и дялове на друго търговско дружество.
На 14 юли 2003 г. членът на КФН Нуредин Кафелов, изпълняващ длъжността заместник-председател, ръководещ управление Застрахователен надзор, даде разрешение на ЗАД Виктория за закупуване на 9.99% от капитала на Корпоративна търговска банка АД, представляващи 139 995 броя акции с номинална стойност 10 лв. всяка. Стойността на сделката е за 1 476 652 лв. Това означава, че се разрешава на ЗАД Виктория да инвестира 40.14% от собствените си средства в дялове от основния капитал на банката.
През периода управлението Застрахователен надзор към КФН е направило удължаване на срока за ликвидация на едно застрахователно дружество, като одобри решение на общото събрание на акционерите на компанията. На 18 юли 2003 г. се удължи срокът за ЗК ВИС-2.
На 8 юли т. г. заместник-председателят на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор, издаде удостоверение за утвърждаване на едно лице за одитор. На следващия ден пък е одобрен Джей Блеър Мороу за актюер на Ей Ай Джи България ЗАД.
През отчетния период са одобрени Джон Матю Ейбрамсън за член на СД на Ей Ай България ЗАД, Донка Бонева за член на УС на ЗАД Виктория, Мариела Манева за актюер на Българската агенция за експортно застраховане, Чавдар Сербезов за член на надзорния съвет на ЗК Левски-Спартак АД, Михаил Маринков за член на УС на ЗК Левски-Спартак и Радослав Гайдарски за председател на УС на Здравноосигурително акционерно дружество ДЗИ АД.
През същия период, на 16 юли 2003 г., заместник-председателят на КФН издаде заповед, с която се утвърди образец на декларация по чл. 90е, ал. 1 и ал. 2 от Закона за здравното осигуряване. За изпълнение на задължението по чл. 90е, ал. 1 здравноосигурителното дружество е длъжно да подаде уведомление до заместник-председателя на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор, не по-късно от седем дни след извършване на инвестицията. Към това уведомление то прилага и образеца на декларацията. За издаване на разрешение по чл. 90е, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване дружеството е длъжно да подаде заявление, съдържащо финансова обосновка на инвестицията. Към него здравноосигурителните дружества са задължени да прилагат:
* декларация съгласно утвърдения образец от настоящата заповед
* удостоверение за актуална съдебна регистрация на търговското дружество, в което се инвестира
* доклад за дейността през последните три години и годишните финансови отчети за последните три години на търговското дружество, в което се инвестира
* писмени доказателства за начина на придобиване - протоколи за взети решения на управителните органи, устав, договори и др.
През юли заместник-председателят на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор, е уведомил и банка OTP, че не съществува законова пречка да придобие непряко 36.36% от акциите в ЗАД Булстрад ДСК-Живот. Издадено е и допълнително разрешение на ЗАД Армеец за нов вид застраховка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив