20 Април 2024, 03:33 Днес (0) | Вчера (10)

Подайте иск за неплатени полици от времето на Втората световна война

22 Август 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Обезщетяват наследниците на пострадалите от Холокоста

До 30 септември Международната комисия за застрахователните искове от ерата на Холокоста (МКЗИЕХ) ще приема искове за неизплатени обезщетения по времето на нацизма. МКЗИЕХ е създадена през 1998 г. от Националната асоциация на застрахователните пълномощници в сътрудничество с няколко европейски застрахователни компании, европейски застрахователни контролни органи, представители на еврейски организации и Държавата Израел.
Международната комисия е натоварена да разработи и въведе справедлив процес, чрез който да се реши въпросът за неизплатените застрахователни полици, издадени на жертвите на Холокоста. Комисията е разработила т. нар. "Процес за решаване на исковете", по който ще се решават застрахователните искове на жертвите, оцелелите от Холокоста, техните наследници и правоприемници. Процесът е разработен от МКЗИЕХ така, че максимално да улесни вземането на справедливо и бързо решение по исковете на ищците.
Искови формуляри могат да се получат от Международната комисия, като заинтересуваните могат да позвънят на безплатния телефонен Център за съдействие, като телефонът за информация на български език е 00-800-0010/800-886-0143. Могат да бъдат използвани и талони, публикувани в пресата. На уебсайта на МКЗИЕХ (www.icheic.org) също могат да се намерят и изтеглят формуляри. Набавянето им може да стане и от всяка една от еврейските организации, участващи в програмата.
Исковият пакет съдържа Уводно писмо от Международната комисия, исков формуляр, декларация за съгласие на ищец, а също и подробна информация за процедурите, които следват от подаването на този иск. Получават се указания за това, как да подадете иска, каква е процедурата на обработка на този иск от МКЗИЕХ, както и някои често задавани въпроси и полезни телефони за съдействие. Международната комисия одобри и въведе следните стандарти за доказателство, по които застрахователните компании, които участват в международната комисия, ще оценяват валидността на неизплатените застрахователни искове от ерата на Холокоста. Стандартите са въведени с цел да улеснят максимално оценката на даден иск, като се вземе предвид цялата свързана с въпроса информация.
Международната комисия договори единни насоки за оценяване, които ще се спазват от всички компании членки, когато отправят предложения върху валидни искове. Правилата отчитат широк диапазон от исторически и икономически фактори, които са действали в Европа в периодите преди и след войната. Основното намерение е да се даде актуална оценка на залежалите застрахователни полици от ерата на Холокоста.
Повечето животозастрахователни полици, издадени преди Втората световна война, по данни на комисията са от "спестовен" тип. При тези застрахователни схеми компанията гарантира изплащане на застрахователната сума в случай на смърт или изплащане на натрупания капитал при изтичане на срока на полицата (на датата на падеж), който обикновено е равен на застрахователната сума. Ако дадена компания направи предложение по полица, издадена в ерата на Холокоста, сумата ще зависи от стойността, която полицата би имала при настъпване на застрахователно събитие, като се взимат предвид и увеличението на тази базова стойност с отчитането на промените във валутата, икономическите условия и лихвата за годините, изминали от настъпването на застрахователното събитие до днес. За да приравни базовата стойност към текущата, компанията ще умножи базовата стойност с коефициент, съгласуван с международната комисия. Тези коефициенти са различни за всяка страна и всяка година в зависимост от датата на застрахователното събитие. Предназначението на тези коефициенти е да се осъвременят полиците, като в същото време се отчетат множеството икономически и монетарни събития, разстроили покупателната способност на валутите във военновременна и следвоенна Европа.
За полици, издадени в Източна Европа, международната комисия е договорила метод за оценка, по който базовата стойност на една полица се обръща в щатски долари при договорен обменен курс, след което се коригира с конкретния коефициент. По полици, издадени в Германия, но останали некомпенсирани от германската компенсационна програма BEG, компанията ще оцени иска така, както той би бил оценен, ако е бил подаден в рамките на програмата.
Всеки ищец ще има право да обжалва, независимо дали компанията му е направила предложение за обезщетение или не. Ищците обаче няма да могат да обжалват предложената от компанията сума, ако тя е била правилно определена, в съответствие с насоките на комисията.
Застрахователните компании ще разглеждат исковете съгласно облекчени стандарти за доказване въз основа на информацията, предоставена от ищеца, както и на информация, издирена в хода на проучването, което застрахователят ще проведе върху своите архиви, досието и документи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив