24 Април 2024, 13:10 Днес (7) | Вчера (6)

Посредничеството при застраховка ще става чрез писмен договор

19 Септември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Надзорът няма да заверява дневниците на брокерите

Възлагането на посредничество за сключване и изпълнение на застрахователни и/или презастрахователни договори и свързаните с тях консултантски услуги да се извършва с писмен договор, предвижда проект на наредба за застрахователните брокери и агенти на Комисията за финансов надзор /КФН/.
Изискването няма да важи при възлагане на посредничество по задължителните застраховки Гражданска отговорност на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на МПС и Злополука на пътниците в обществения транспорт, е записано още в проекта.
Практика до момента бе подписването на възлагателни писма, а само в определени случаи някои от застрахователните брокери сключваха договори с големите си корпоративни клиенти.
За промяна и прекратяване на застрахователен или презастрахователен договор преди изтичането на срока им, както и за получаване на застрахователно обезщетение брокерът ще трябва да бъде изрично упълномощен с нотариално заверено пълномощно. Той не може без разрешение на възложителя да прехвърля задълженията си другиму.
Възлагането може да бъде и за сключване на застрахователен договор, по който се предвижда изплащането на застрахователно обезщетение или друга парична сума в полза на трето лице.
Брокерите ще продължат да водят дневник за сключените в резултат на своята дейност застрахователни и презастрахователни договори по образец, утвърден от заместник-председателя на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор. Но за разлика от сега няма да се изисква впоследствие този дневник да бъде заверяван от заместник-председателя на КФН. Практиката сега е той да се води задължително на хартиен носител и да бъде прошнурован. Когато дневникът бъде попълнен, той се представя в надзора, за да бъде заверен. Тази промяна ще даде възможност воденето на дневниците да се осъществява и в електронен вид.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив