21 Май 2024, 12:42 Днес (4) | Вчера (11)

Преструктурират лечебни заведения

04 Ноември 2005 15:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Предвижда се лечебните заведения за болнична помощ да бъдат преобразувани в друг вид лечебни заведения с цел оптимизиране на тяхната дейност. Министърът ще иска допълнително от бюджета 145 млн. лева

Министерството на здравеопазването ще преструктурира лечебните заведения за болнична помощ, като се предвижда те да бъдат преобразувани в друг вид лечебни заведения с цел оптимизиране на тяхната дейност. Това е констатацията след направения анализ за финансовото състояние на девет държавни болници, съобщи Дарик радио.
Проверките бяха разпоредени от министъра на здравеопазването в болниците "Св. Екатерина", "Пирогов", "Царица Йоанна", Александровска, Националната кардиологична болница, университетските болници в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.
През  тази година преминалите през тях болни са се увеличили средно с 9% средно в сравнение с миналата година. Финансирането от здравното министерство и здравната каса за същите болници е нараствало с над 35%. Общият дълг на тези болници за деветмесечието на тази година е 110 милиона лева, което представлява 68% от дълговете на всички университетски болници и национални центрове и 67 на сто от дълга на всички държавни болници. Просрочените задължения са76 милиона лева или тези болници формират около 74 на сто от общата задлъжнялост на всички болници в системата.
Към 30 септември тази година лечебните заведени за болнична помощ – държавни и общински, финансирани от здравното министерство, са поели задължения в размер на 191 милиона лева, от които просрочени са 115 милиона лева.
За погасяване на задълженията на здравните заведения в цялата страна министърът ще иска допълнително от бюджета 145 млн. лева. Той уточни, че парите са недостатъчни и дори да бъдат отпуснати няма да успеят да покрият напълно задълженията на най-закъсалите здравни заведения.
Очакват се промени в ръководствата са столичните болници "Света Екатерина", "Пирогов", "Царица Йоанна", "Александровска", Националната кардиологична болница и Университетските болници в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.
Гайдарски съобщи, че е получил писма от кредиторите на болниците, които ще искат лечебните заведения да бъдат обявени в несъстоятелност.
Една от мерките, които ще предприеме министерството е да ограничи правомощията на директорите на закъсалите болници и да се създадат нови правила за работата на Съветите на директорите. На всяко тримесечие здравните заведения ще представят в министерството отчети за финансовите и медицинските си резултати. Гайдарски предлага още директорите да пишат бизнес-планове. Новоназначените шефове на болниците ще трябва да представят оздравителни програми. Друга мярка за преструктурирането на заведенията е прекратяване на нефункциониращите подходи за лечение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив