24 Април 2024, 11:54 Днес (6) | Вчера (6)

Продават се 80% от ДЗИ

13 Март 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация (АП) в сряда взе решение 80 % от капитала на ДЗИ да бъдат продадени чрез двустепенен конкурс, като меморандуми и тръжни книжа ще могат да се купуват до 12 април 2002 г. за 5000 лева.

Според обявената в интернет-страницата на ведомството информация на първия етап купувачите ще представят индикативните си оферти, като те ще бъдат оценявани и класирани в шортлиста според предложената цена и бизнесплана за развитието на дружеството. "На втория етап ще участват подбраните според тези критерии кандидати", се казва още в официалното съобщение на АП. Сред съществените следприватизационни изисквания са запазване предмета на дейност на ДЗИ, поддържане и подобряване на позицията му на българския застрахователен пазар, както и оптимизиране на структурата на дружеството. АП планира да осигури максимални парични постъпления от продажбата. От приватизационното ведомство отказаха да предоставят по-подробна информация за процедурата.
Според предварителните планове на агенцията до края на юни мажоритарният пакет от ДЗИ трябва да бъде продаден на стратегически инвеститор. Интерес към компанията досега са проявили застрахователни дружества и финансови инвеститори от Швеция, Франция, Италия, Англия и САЩ. Сред известните вече имена са тези на италианските "Боналди" и "Крастола и партнерс", както и американската "Лукейда". Смята се, че и паневропейският консорциум "Юреко" също ще се включи в надпреварата. Всеки един от кандидатите ще има възможност да направи в рамките на една седмица дю дилиджънс в ДЗИ, като между индикативните оферти и заключителния етап те ще се запознаят и с резултатите на дружеството към 31 декември 2001 г. Консолидираните резултати на групата ДЗИ най-вероятно ще станат известни през май.
Кандидатите ще формират предлаганата в офертата си цена на базата на информационния меморандум и на проверката в застрахователя, смятат в АП. Оценката на ДЗИ, изготвена от "Делойт и Туш", ще бъде запазена в тайна до подписването на договора за продажба, за да не е индикация за стойността на дружеството за кандидат-купувачите му. Според публикации в пресата новата оценка е за около $45 милиона за 100% от акциите в сравнение с 35 милиона долара при предишната оценка. Печалбата на ДЗИ ЕАД за първите девет месеца на 2001 г. е 954 хиляди лева, а общият премиен приход е нараснал с 26% спрямо предишната година, като е достигнал 17.935 милиона лева.
От агенцията обявиха и начало на процедурата за продажба на 91.75% от капитала на застрахователната компания "Армеец", което е част от групата ДЗИ. Документация за участие ще може да се закупува до 5 април. Освен "Армеец" отделно от ДЗИ ще бъдат продадени и част от недвижимите имоти на застрахователя. "Част от паричните постъпления от продажбата на тези активи ще отидат в самото ДЗИ, за да покрият балансовата стойност на продаденото имущество", заявиха преди време от АП.

Борсилав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив