21 Май 2024, 12:28 Днес (4) | Вчера (11)

Промени в Кодекса за социално осигуряване

03 Ноември 2005 16:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството прие проект на Закон за промени в Кодекса за социално осигуряване, с направените в него изменения, допълнения и уточнения

Проектът предвижда да бъдат разширени възможностите за инвестиране на средствата на пенсионните фондове чрез включването на нови инвестиционни инструменти. Промените са в изпълнение на поетите ангажименти по глава 11 “Икономически и валутен съюз” в преговорния процес за присъединяване на страната ни към ЕС.
С промените в кодекса се въвежда по-детайлно разграничаване на инвестиционните инструменти на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, определяне на инвестиционните ограничения за новите инструменти и допълване на количествените ограничения за инвестиране на средствата на тези фондове с цел по-добра диверсификация и намаляване на инвестиционния риск.
Измененията в кодекса посочват правилата за валутно съответствие между активите и пасивите на пенсионните фондове. Предвижда се и въвеждането на изискване за квалифицираност на дългови ценни книжа (дългови ценни книжа с инвестиционен кредитен рейтинг) - общински, ипотечни и корпоративни, с оглед избягване на възможността за инвестиране на средствата на пенсионните фондове във високорискови ценни книжа, някои от които не се търгуват на регулиран пазар.
Промените предвиждат и въвеждането на забрана пенсионно-осигурителното дружество да получава заеми от името и за сметка на пенсионен фонд, както и на ограничения на сделките с активи на пенсионния фонд – ограничение за извършване на репо-сделки с ценни книжа и забрана за придобиване или прехвърляне на ценни книжа на регулиран пазар чрез кръстосани и блокови сделки, поради възможността за непазарно договаряне на цените на последните два вида сделки.
Вносителят ще подготви окончателния текст на законопроекта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив