22 Май 2024, 04:25 Днес (0) | Вчера (4)

Промените в Закона за държавната собственост

03 Ноември 2005 16:35 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министерският съвет прие предложения за промени в Закона за държавната собственост, с което се дава точна дефиниция на понятията “равностойно парично обезщетение” и “действителни пазарни цени”

Целта е отстраняване на съществуващата законодателна празнота с оглед точното прилагане на нормативната база при определянето на дължимото обезщетение при отчуждаването на имоти. Досега често възникваха трудности около критериите, по които следва да се оценява отчуждавания имот. Поради тази причина при съдебно оспорване на определеното обезщетение на отчуждавания имот различни оценители, назначавани от съда оценяват подобни имоти по различни методи, изхождайки от различни критерии за понятието “равностойно обезщетение” на отчуждавания имот.
Под “равностойно парично обезщетение” се разбира оценката на отчуждаваните имоти или на части от тях, направена по реда на този закон, в съответствие с тяхното предназначение преди влизане в сила на подробния устройствен план. Уточняват се критериите, по които ще се изхожда при определяне на понятието “равностойно обезщетение”, а именно: предназначението на имота, такова каквото е преди влизането на подробния устройствен план в сила и оценяването на имота по пазарни цени при започване на отчуждителното производство на базата на пазарните цени на имоти, които са в близост до отчуждавания и са със сходни показатели.
Отчуждаваните имоти следва да бъдат оценявани равностойно като имоти с оглед на статута им, който са имали преди това, тъй като промяната на предназначението на имоти, засегнати от отчуждителни процедури се инициира и финансира с публични средства от съответния инвеститор и е за целите на съответния обект – публична държавна собственост, който предстой да бъде изграден. Без тази държавна инициатива за изграждане на съответния обект – публична държавна собственост, имотите – частна собственост, засегнати от отчуждително производство биха останали с непроменено предназначение.
По този начин се доразвива принципът заложен в чл. 17, ал. 5 от Конституцията, според който принудително отчуждаване на имоти – частна собственост, за държавни нужди е допустимо, когато нуждите не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.
“Действителни пазарни цени” са усреднените цени от сделки с имоти, сключени в рамките на 12 месеца преди датата на възлагане на оценката, за които има вписвания в службата по вписванията по местонахождението на имота.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив