22 Май 2024, 02:10 Днес (0) | Вчера (4)

Развитието на селските райони е сред най-големите предизвикателства пред България

13 Септември 2005 14:58 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Стартираха два проекта по ФАР с бюджети съответно 963 970 евро и 535 942 евро

Едно от най-големите предизвикателства пред България в процеса на присъединяване към ЕС е подготовката й за прилагане на втория стълб на Общата селскостопанска политика - развитие на селските райони. Затова смятаме да използваме целия натрупан опит и изграден досега административен капацитет, като основа за прилагане на мерките за следващия програмен период 2007- 2013 г . Това каза днес зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев при официалния старт на два проекта за побратимяване по Програма ФАР, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.
Единият от проектите е насочен към подготовката на МЗГ да прилага втория стълб на ОСП на ЕС - Развитие на селските райони. Неговата продължителност е 2 години, а заложеният бюджет е 963 970 евро. Партньори по проекта са българското земеделско министерство, Австрийското федерално министерство на земеделието, горите, околната среда и водите и Министерството на земеделието и горите на Италия. Целта е подобряване капацитета на Дирекция „Развитие на селските райони и инвестиции” по програмиране, прилагане, наблюдение, контрол и оценка на програми за развитие на селските райони.
Другият проект е за укрепване на системата за контрол в лозаро-винарския сектор на България в съответствие с изискванията на ЕС. Стойността му е 535 942 евро и ще се реализира в продължение на 1 година. Изпълнители по него са българското и австрийското земеделски министерства. Целта на проекта е повишаване административния капацитет на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/, която да осъществява ефективен контрол както на управлението на производствения потенциал, така и за спазване на енологичните практики в съответствие с изискванията на ЕС. Основни компоненти са по-нататъшното развитие на българската система за качествени вина, изработване на инструкции за правата и задълженията на ИАЛВ и методология за извършване на контрол на място на лозарската площ.
За нас е от голямо значение месеци преди присъединяването на страната ни към ЕС да положим сериозни усилия българското селско стопанство и в частност - лозаро-винарския сектор да отговорят на високите критерии за качество в условията на общ европейски пазар, заяви в приветствието си зам.-министър Светла Бъчварова. Тя подчерта, че Националната стратегия за развитие на лозарството и винарството в периода 2005-2025 е програмният документ, който трябва да се следва, за да успее България да развие в максимална степен своя лозаро-винарски потенциал.
Европейската комисия напълно подкрепя България финансово, но също и политически, за да изпълни всички ангажименти и да стане пълноправен член на ЕС, подчерта в обръщението си представителят на ЕК у нас Фернандо Понц Канто. Той обясни, че земеделските площи заемат близо 80 % от територията на Общността и в този смисъл модернизирането им е важно и за подобряване благосъстоянието на населението в селските райони.
Участие в днешната среща взеха също представители на Делегацията на ЕК в България, гости от посолствата на Австрия и Италия, зам.-министърът на Австрийското земеделско министерство Андре Рупрехтер, експерти от МЗГ и ИАЛВ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив