27 Април 2024, 02:00 Днес (0) | Вчера (11)

Сделката за Банка ДСК се решава до вторник

03 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Девети септември, вторник, е крайната дата, до която по закон БНБ трябва да се произнесе по исканото разрешение на унгарската банка ОТП да купи 100% от Банка ДСК.

Срокът за окончателно финализиране на одобрената през май сделка изтича десет дни по-късно, когато унгарската институция трябва да плати останалите 90% от договорените 311 млн. евро, а продавачът - Банковата консолидационна компания - да й прехвърли акциите на ДСК.

Междувременно дългото забавяне на документите в "Банков надзор" и приближаването на крайната дата дадоха повод за съмнения, свързани със съдбата и на тази приватизационна сделка.

За момента от БНБ се въздържат от коментар с обяснението, че в надзора все още продължава проверката на предоставената от купувача информация за акционерната структура на ОТП. Неофициалните очаквания са, че до края на седмицата разрешителното, което трябва да бъде подписано както от подуправителя на БНБ и шеф на "Банков надзор" Емилия Миланова, така и от гуверньора Светослав Гаврийски, ще бъде подготвено. Самата Миланова се завръща от отпуск в понеделник.

От БНБ не коментираха и дали върху решението им ще повлияе цитираният от в. "Банкер" скандал за пране на пари в Унгария. Миналата събота седмичникът писа, че унгарският финансов надзор е предал на полицията доклад за злоупотреби в брокерската компания "Керешкеделми ес хител Екуитис", като в документа става дума за съмнения за пране на пари през няколко банки, сред които и ОТП.

От унгарската банка коментираха, че институцията не е била въвличана в пране на пари и поради това категорично отхвърля всякакви доклади и слухове по този повод. Представителите на ОТП обясниха още, че Националната полиция не извършва разследване нито срещу банката, нито срещу нейни служители във връзка с незаконните действия на брокерската компания. "Поради тази причина не е възможно да бъдем подозирани в пране на пари", допълниха от ОТП. В свой материал агенция Дау Джоунс цитира официален представител на унгарската полиция, според който ОТП и още една банка, Inter-Europa Bank, не се разследват във връзка с пране на пари. "Има няколко транзакции, които се разследват, но поне засега няма никакви индикации за незаконни действия от страна на ОТП и Inter-Europa Bank", са заявили още от полицията.

Ако все пак по някаква причина централната банка забави издаването на последното необходимо разрешение, има опасност и тази приватизационна процедура да затъне в правни неразбории или дори да се върне в началната си фаза.

ОТП вече получи всички останали разрешения, които са й нужни, за да стане едноличен собственик на ДСК. Първо унгарският финансов надзор даде благословията си по сделката, а след това и местният антитръстов регулатор. Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор също не се противопоставиха на покупката, с която на практика се слага финал на българската банкова приватизация.

ОТП спечели надпреварата с австрийската банка "Ерсте", като предложи 311 млн. евро за ДСК, или с 18 милиона евро повече от своя конкурент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив