Демонстрация на авторски блюда с вариации от сладолед на изложението „Панаир на туризма и свободното време” във Варна обърна традиционните представи на посетителите за любимия десерт
Най-успешният български кулинар Емил Минев показа как във висшата кухня леденото удоволствие може да бъде направено не само от традиционните продукти, но и от червено цвекло, синьо сирене, а дори и
от боза. Как става това дойдоха да видят десетки кулинари и представители на ресторанти в България, както и посетители на изложението.
„Сладолед вече може да се приготви от най-различни съставки и това зависи изключително от въображението на кулинара. Една от моите авторски рецепти, която и до ден днешен присъства в менюто на
лондонския „Риц” е филе от сьомга със сорбе от вино. За замразяването на алкохола, естествено, е необходима специална техника, която няма нищо общо с традиционните машини за сладолед”, обяснява
Емил Минев, който в момента управлява кухнята на единствения ресторант за висша кухня у нас „Талисман” в София. Затова кулинарът работи с най-известният робот за сладолед в света – PacoJet, който
бе представен официално за първи път в България на варненското изложение. Същата машина използват най-известните готвачи в престижните ресторанти в Лондон, Париж и Барселона.
Книгата с рецепти, разработени от майстори кулинари, специално за Paco Jet, доказва, че сладолед може да се направи както от зелена ябълка и сини сливи, така и от тиква, аспержи, броколи, магданоз,
сирене «Горгонзола», а защо не и от гъши дроб. «Убедени сме, че много от тези блюда ще можем да опитаме скоро и в българските ресторанти», категорични са Емил Минев и Константин Киряков.