21 Май 2024, 17:59 Днес (4) | Вчера (11)

Сладолед от синьо сирене и от боза опитаха посетителите на туристическото изложение във Варна

03 Ноември 2005 14:50 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Демонстрация на авторски блюда с вариации от сладолед на изложението „Панаир на туризма и свободното време” във Варна обърна традиционните представи на посетителите за любимия десерт

Най-успешният български кулинар Емил Минев показа как във висшата кухня леденото удоволствие може да бъде направено не само от традиционните продукти, но и от червено цвекло, синьо сирене, а дори и от боза. Как става това дойдоха да видят десетки кулинари и представители на ресторанти в България, както и посетители на изложението.
„Сладолед вече може да се приготви от най-различни съставки и това зависи изключително от въображението на кулинара. Една от моите авторски рецепти, която и до ден днешен присъства в менюто на лондонския „Риц” е филе от сьомга със сорбе от вино. За замразяването на алкохола, естествено, е необходима специална техника, която няма нищо общо с традиционните машини за сладолед”, обяснява Емил Минев, който в момента управлява кухнята на единствения ресторант за висша кухня у нас „Талисман” в София. Затова кулинарът работи с най-известният робот за сладолед в света – PacoJet, който бе представен официално за първи път в България на варненското изложение. Същата машина използват най-известните готвачи в престижните ресторанти в Лондон, Париж и Барселона.
Книгата с рецепти, разработени от майстори кулинари, специално за Paco Jet, доказва, че сладолед може да се направи както от зелена ябълка и сини сливи, така и от тиква, аспержи, броколи, магданоз, сирене «Горгонзола», а защо не и от гъши дроб. «Убедени сме, че много от тези блюда ще можем да опитаме скоро и в българските ресторанти», категорични са Емил Минев и Константин Киряков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив