13 Юли 2024, 07:23 Днес (0) | Вчера (3)

Среща на страните-членки на ОЧИС ще се проведе в Солун

28 Януари 2005 10:22 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Вицепремиерът Николай Василев ще посети Солун по покана от гръцкия си колега Михалис Ляпис. Там той ще вземе участие днес в срещата на министрите на транспорта на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС)

Форумът в Солун е продължение на предишните срещи на министрите на транспорта на страните-членки на ОЧИС, проведени в Киев 2002 г. и в Баку 2003 година.
В дискусията ще вземат участие министрите на транспорта на всички 12 страни-членки на ОЧИС, както и представители на Европейската комисия, на Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН), на Икономическата и социалната комисия за Азия и Тихоокеанския регион (ИСКАТО на ООН), на Междуправителствената комисия "ТРАСЕКА" и на други международни организации.
Сред темите на форума е въпросът за свързването на транспортната инфраструктура на Черноморския регион с Транс-европейската транспортна мрежа и по-конкретно - набелязването на общите принципи и методи за реалното осъществяване на проекта.
Идеята е да бъде предизвикан дебат за изработването на обща, комплексна стратегия за развитие на транспорта в региона, като се отчете географското положение на страните-членки на ОЧИС и развитието на търговските отношения между Европа и Азия.
Като резултат от работата на форума се предвижда да бъде приета заключителна съвместна декларация.
Целта на този документ е министрите на транспорта на страните от ОЧИС да допринесат за работата на Групата на високо равнище на ЕК "Транспортни връзки в една по-голяма Европа" по въпроса за продължение на основните Транс-европейски транспортни оси към съседните на ЕС страни и региони.
В рамките на форума министър Василев ще проведе редица двустранни срещи със своите колеги от региона. На тях той ще обсъди двустранните отношения в областта на транспорта и съобщенията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 12 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.3199
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив