21 Май 2024, 12:18 Днес (4) | Вчера (11)

Стартира проект HACCP за хлебопроизводители и сладкари

04 Ноември 2005 16:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Проектът се финансира със средства от бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката и цели да се подкрепят микропредприятия от бранш хлебопроизводство и сладкарство

Министерството на икономиката и енергетиката в сътрудничество с Програмата на ООН за развитие чрез проект "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" (JOBS) стартира проект "Подпомагане на микропредприятия от бранш хлебопроизводство и сладкарство за въвеждане на Системата за анализ на опасностите и контрол на критичните точки - HACCP". Проектът се финансира със средства от бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката и цели да се подкрепят микропредприятия от бранш хлебопроизводство и сладкарство, действащи на територията на цялата страна, за внедряване на системата HACCP. Въвеждането на системата до края на 2006 г. е задължително за всички предприятия от хранително-вкусовата промишленост съгласно изискванията на Закона за храните.
Началото на процедурата по проекта обяви днес, 4 ноември 2005 г., зам.-министър Нина Радева в присъствието на Нийл Буне, постоянен представител на ПРООН, Теодора Младенова, и.д. ръководител на проект JOBS, Елена Панова, програмен директор на ПРООН, Иво Конов, директор "Донорски програми" в МИЕ пред журналисти от централни медии.
Поканени да кандидатстват чрез заявяване на интерес са всички микропредприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия, които са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за занаятите или граждански дружества, регистрирани по Закона за занаятите и са включени в Националния регистър съгласно Закона за храните.
Одобрените на етап Кандидатстване чрез заявяване на интерес микропредприятия ще бъдат включени в предварително проучване (скрийнинг) за установяване степента на готовност за въвеждане на системата НАССР. Въз основа на резултатите от скрийнинга ще бъде извършен окончателен подбор на микропредприятията.
Одобрените кандитати ще имат достъп до еднократна помощ под формата на безвъзмездно предоставяне за ползване на наръчник за разработване и въвеждане на системата НАССР в предприятия от бранш хлебопроизводство и сладкарство, обучение на един представител от одобрено микропредприятие и извършване на одит по отношение на  въвеждането на системата. Помощта ще бъде предоставена от избран след тръжна процедура специализиран Консултантско-обучителен център, който ще подпомага бенефициентите при внедряването на системата.
Очаквани резултати:
·осигуряване на достъп на предприятията до квалифицирана консултантска помощ за въвеждане на системи НАССР;
·действащ Консултантско-обучителен център, подпомагащ процеса на внедряване на системата НАССР;
·разработено типово Ръководство за въвеждане на системата НАССР за микропредприятия от бранш хлебопроизводство и сладкарство;
·експертни екипи от РИОКОЗ обучени и подготвени за оценяване готовността на предприятията от бранш хлебопроизводство и сладкарство за въвеждане на системата НАССР
·обучени и подготвени микропредприятия, произвеждащи  хляб, закуски, сладкарски и захарни изделия за въвеждане на системата НАССР;
·устойчиво развитие и повишена конкурентоспособност на българските микропредприятия от бранш хлебопроизводство и сладкарство и удовлетворяване на изискванията за производство на безопасни храни;
Проектът ще бъде представен по време на информационната кампания в страната, която ще протече в периода 7-15 ноември 2005 г. Разяснителни срещи ще бъдат проведени в следните градове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив