29 Март 2024, 14:48 Днес (9) | Вчера (11)

Съвременни Европейски стандарти в образованието

13 Март 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

Асоциацията на българските застрахователи предлага модерно дистанционно обучение.

Откриването на образователния професионален център е резултат на едно тригодишно съвместно сътрудничество с нашите партньори - Британския съвет в София и Професионалния застрахователен институт в Лондон. Благодаря сърдечно на нашите колеги и приятели, които ни подкрепиха - и морално, и финансово, за осъществяването на тази изключително важна инициатива на асоциацията - подчерта за в. „Застраховател" нейният главен секретар г-жа Жени Парпулова.

СЪБИТИЕТО. Пред събралите се кратко приветствено слово произнесе председателят на АБЗ г-н Атанас Табов. Заместник-директор-ката на Британския съвет в София г-жа Лиса Макманус изрази отношението на институцията и на предишния директор на съвета, които пълноценно съдействаха за стартирането на модерната образователна програма на центъра. Британският съвет и в бъдеще ще продължи да подпомага развитието на центъра не само на тази програма, но и на други форми на обучение - краткосрочни курсове и семинари по теми, посочени от застрахователния бранш.

Прочетен бе поздравителен адрес от Професионалния застрахователен институт в Лондон, който оценява високо своите връзки с АБЗ и Британския съвет и извършената от тях значителна работа при разработването на Професионалния застрахователен сертификат и въвеждането му на българския застрахователен пазар.

Главният секретар на АБЗ г-жа Жени Парпулова. поднесе специална благодарност както към партньорите, така и към бъдещите студенти, записани да преминат обучение по програмите на центъра. Щастливи сме -каза тя - да споделим радостта от успешното финализиране на нашата идея да поставим акцент на образованието, да покажем, че сме необходими за повишаване на квалификацията на специалистите, ангажирани в застраховането.

Откриването на центъра се съпровождаше с въвеждащи лекции от г-н Ник Джоши - консултант по мениджмънт и маркетинг, на тема „Ролята на професионалните организации за развитие на индустрията и съвременните стандарти в застраховането", и на г-жа Жени Парпулова под надслов „Въвеждането на професионално застрахователно обучение в България - преимущества и перспективи". Двете изложения бяха поднесени по различен начин -докато г-н Джоши изнесе една мултимедийна лекция, г-жа Парпулова направи презентация чрез слайдове.

На другия ден бе извършено откриване на центъра в офиса на АБЗ с участието на студентите и с членовете на Образователния съвет към АБЗ. Приветствие поднесе председателят на съвета г-н Валери Алексиев, който очерта ролята на квалификационния център и перспективите на неговото развитие. След това г-н Ник Джоши говори за значимостта на професионалните организации в тази сфера и представи официално новия учебник, който е гордостта на асоциацията и обхваща първите два модула от обучението - „Застрахователни принципи и практика", първа и втора част. Третият модул „Правни аспекти на застраховането" ще бъде завършен с превеждането на втори учебник, който носи името на модула.

ОБУЧЕНИЕТО. То е уникално. Ноу-хауто за него е предоставено от Професионалния застрахователен институт в Лондон за първи път на Балканския полуостров, именно на България. Преминавайки първите три модула в българския център, студентът получава професионален застрахователен сертификат - своеобразна диплома, призната от лондонския институт. Сертификатът дава право за продължаване на това образование директно към Професионалния застрахователен институт в Лондон. След финализирането на още два модула се получава признатият в цял свят документ - Сертификат за застрахователна практика (С1Р).
Обучението е дистанционно, в рамките на година и половина. Сесиите за явяване на изпит са април и октомври. Таксата за обучение е съобразена с качеството му, без да бъдат подценени нивото и изискванията. Всеки модул е за 200 лв. Отделно консултациите са един или три месеца по избор. Консултанти на центъра са специално обучени български преподаватели, преминали подготовка в Лондон.

Засега са се регистрирали 11 бъдещи студенти-специалисти от различни застрахователни компании, проявен е интерес и от други заинтересовани лица. Оценявайки, че сертификатът ще бъде приложим и полезен за работещите в застрахователния бизнес, повечето от кандидатите са млади хора.

Преимуществото на това образование е, че няма давност. То може да бъде започнато и продължено по желание на студента, когато той е готов да се яви на изпита. Студентът има право да получи професионална консултация, която ще му даде възможност да тренира за полагането на изпита, както и за самото му провеждане.
Обучението, което се предоставя на студентите, е изключително модерно, а дистанционният метод позволява човек да съвместява служебните си задължения с възможността да повишава своята квалификация и конкурентността на своята работна сила. Записването може да стане по Интернет в страницата на АБЗ. След попълването на специална регистрационна форма по електронен път автоматично ставате студент в квалификационния център.

ЦЕНТЪРЪТ. Съвременен, надежден, необходим - така бе оценено от всички новото звено на АБЗ. Не случайно неговата програма бе представена за трети път по искане на организаторите на дискусионния форум „Информационни технологии за застраховането и пенсионното осигуряване".
Ето четири причини, които правят центъра необходим за професионалното развитие на един застраховател:

- програмите   предлагат нови, пряко приложими знания и осигуряват достъп до традициите и опита на водещи европейски институции;
- квалификацията   съответства   на   желанието   за продължително   професионално развитие, без това да попречи на служебните ангажименти;
- обучението е в полза не само за усвояване на знания,   но  и  доказва  личния прогрес на работното място;
- курсовете с лектори от чужбина не само осигуряват запознаване с новостите в съответната   област,   но   и създават    професионални контакти с хора, споделящи вашите интереси.

Основно и определящо е, че Центърът за професионална квалификация към АБЗ осигурява съвременни европейски стандарти в образованието. Кандидатите несъмнено ще се възползват от гъвкавата програма, а застрахователните дружества ще засилят своята конкурентност и равнище на професионализъм, като инвестират в професионалното развитие на персонала.

Розалин Костов
Снимки
Георги Дерменджиев


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив