21 Май 2024, 13:10 Днес (4) | Вчера (11)

Такситата ще бъдат не по-стари от 5 години

03 Ноември 2005 16:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за автомобилните превози

Не повече от пет години трябва да са изтекли от първоначалната регистрация на автомобила, за да може той да извършва таксиметрови превози, решиха народните представители, които приеха на второ четене промените в закона за автомобилните превози, съобщава Econ.bg. 
Народното събрание прие предложенията на депутатите от Коалиция за България Янаки Стоилов и Георги Божинов да се въведе преходен период от две години до влизането в сила на текста. Стоилов посочи, че по този начин хората, които влагат собствени средства в закупуване на автомобили за таксиметров превоз, ще получат възможност да съберат средства за закупуване на по-нови коли. 
Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" изготвя списък на превозните средства към всеки лиценз и издава удостоверение по образец за всяко превозно средство, предвиждат промените в закона. 
При вписване за първи път в списъка от датата на първата регистрация на превозното средство не трябва да са изтекли повече от четири години при извършване на международен превоз на пътници и товари, девет години при извършване на превоз на пътници и товари на територията на България и пет години при извършване на таксиметров превоз на пътници, приеха народните представители. 
Целта на закона е да регламентира извършването на таксиметровите превози и да гарантира по-висок стандарт на услугата, посочи пред журналисти министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той прогнозира, че в България ще има проблеми с бракуването на старите автомобили, тъй като за това се плаща допълнително. Важно е да се търси балансът и да не се ощетят таксиметровите превозвачи, но и да се обнови автопаркът, поясни той. 
Министър Мутафчиев посочи, че след края на 2006 г. автомобили, които са на възраст над 10 години, няма да могат да се ползват за таксиметров превоз според текстовете в преходните и заключителни разпоредби на промените в закона за автомобилните превози. 
Общата продължителност на периода на ежедневното управление при извършване на таксиметрови превози на пътници не трябва да надхвърля 12 часа, а почивката между два периода на управление трябва да е не по-малко от 11 часа, решиха депутатите. Променитепредвиждат още седмичната почивка на таксиметровите шофьори да е не по-малко от 36 последователни часа, а при управление на автомобила таксиметровите шофьори да имат почивки от по 30 минути на всеки 4 часа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив