28 Март 2024, 21:06 Днес (11) | Вчера (12)

Узакониха подслушването на депутати и журналисти

27 Септември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Подслушването и следенето на журналисти, депутати и хора, които работят с класифицирана информация, вече ще може да става лесно.

Позволява го последната редакция на промените в Наказателния кодекс, приета на първо четене от парламента.
Това не отрече зам.-министърът на вътрешните работи Тоньо Железчев на дискусия в Съюза на българските журналисти, посветена на опасността поправките в НК да ограничат свободата на словото.
Промените предвиждат наказанието за предоставяне или разгласяване на класифицирана информация, съставляваща държавна тайна, да се увеличи от 5 на 6 години затвор.


По този начин престъплението става тежко и по Наказателно-процесуалния кодекс за неговото разкриване или предотвратяване ще могат да се използват специални разузнавателни средства. МВР често ще може да иска от съда разрешения за СРС с аргумента, че съответното лице може да издаде държавна тайна. Освен това по закона за спецсредствата вътрешният министър има право да разрешава подслушване или следене при непосредствена заплаха за националната сигурност. Един от най-лесните начини да се мотивира това е точно евентуално изтичане на държавната тайна.
След хората, които имат достъп до класифицирана информация, журналистите и депутатите са тези, които могат да научат и разгласят държавна тайна.
Правителството предложи повишаване на наказанието именно с аргумента да прилага СРС, потвърди Железчев и обясни, че разкриването на държавна тайна е трудно за доказване престъпление и затова се налага да се използват специфични методи. Според него досега нямало осъден журналист за подобно престъпление и "надали щяло да има". Много малко са изобщо присъдите по текста за издаване на държавна тайна, каза зам. вътрешният министър.
Има смущаващи неща в промените, смята зам.-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков, който също участва в дискусията. Той попита какво налага увеличаването на наказанието за разгласяване на държавна тайна, след като делата и присъдите се броят на пръсти. Журналистите не следва да отговарят за разгласяване на държавна тайна, освен ако не са подбудили или помагали на дадено лице да извърши това престъпление, заяви магистратът. Според него за евентуално изнасяне трябва да се преследват длъжностните лица, които имат отговорността да пазят класифицираната информация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив